Motie GroenLinks voor 'ja/ja-sticker' in Tynaarlo

Brievenbus met sticker (Rechten: NOS)
Brievenbus met sticker (Rechten: NOS)
Collegepartij GroenLinks in de gemeente Tynaarlo dient een motie in om de invoering van de zogenoemde ja/ja-sticker te realiseren. Dat gaat gebeuren bij de eerstvolgende raadsvergadering op dinsdag 29 oktober.
Met de ja/ja-sticker op je deur geef je aan dat je ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen, evenals huis-aan-huisbladen. Heb je de sticker niet, dan mogen reclamefolders niet je de brievenbus worden gestopt.

Uitspraak gerechtshof

GroenLinks voelt zich gesterkt door een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Vorige maand oordeelde het hof dat de ja/ja-sticker op brievenbussen mag blijven in de hoofdstad. De reclamebranche probeerde de invoering terug te draaien.

'Papierverspilling'

"Deze uitspraak in hoger beroep betekent voor veel gemeenten groen licht voor het invoeren van dit systeem. Ook voor Tynaarlo", aldus Miguel Ririhena van GroenLinks Tynaarlo. "Wij zijn namelijk van mening dat papierverspilling niet past bij een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan."

Plan van aanpak

GroenLinks verzoekt het college om op korte termijn met een plan van aanpak te komen om voor augustus 2020 over te gaan tot invoering van de ja/ja-sticker. In maart nam de Asser gemeenteraad een motie van GroenLinks aan voor invoering van zo'n sticker. Burgemeester en wethouders stelden toen wel dat eerst duidelijk moest worden of het juridisch haalbaar is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.