COA heeft handelswijze aangepast na niet melden geweld

Handhaving- en toezichtslocatie (htl) in Hoogeveen
Handhaving- en toezichtslocatie (htl) in Hoogeveen © ANP
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het interne beleid over het melden van geweldsincidenten tegen alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv's) in de handhaving- en toezichtslocatie (htl) in Hoogeveen aangepast.
"We hebben het niet bewust verzwegen", reageert een woordvoerder van het het COA op het nieuws van gisteravond dat er sprake zou zijn van het verzwijgen van geweldsincidenten tegen amv's in NRC. "Men wist het niet."

Spuugzak

Gisteren werd bekend dat er twintig geweldsincidenten zijn geweest in de htl, waarvan zeker twee bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gemeld had moeten worden. COA geeft nu toe dat alle twintig incidenten in ieder geval bij voogdij-organisatie Nidos gemeld had moeten worden, om dan te kijken of uiteindelijk de jeugdinspectie eraan te pas moet komen.
Het gaat om vluchtelingenkinderen die in hun eentje naar Nederland zijn gereisd. Zij staan onder gezag van Nidos. Als deze kinderen te maken krijgen met geweld, moeten hun voogden daarvan op de hoogte worden gesteld door het COA, zo is de afspraak.
De twee incidenten, waarvan één geval waarbij een amv een zogeheten spuugzak om zijn hoofd kreeg, hadden gemeld moeten worden bij de jeugdinspectie.

Nieuw rapport

Een woordvoerder van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat weten dat elke vorm van geweld besproken moet worden met Nidos. Of iets uiteindelijk terechtkomt bij de inspectie moet dan blijken. "Maar meld het in ieder geval bij Nidos", laat een woordvoerder van IGJ weten. "Het is lastig om te oordelen of iets geweld is, maar bespreek het dan in ieder geval met Nidos." Een advies dat COA opvolgt.
In oktober kwam Inspectie Justitie en Veiligheid nog met een rapport over geweld in de htl. Naar aanleiding van dat rapport komt IGJ dit voorjaar met een onderzoek naar de zorg in de opvang in Hoogeveen.

Reactie Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk Nederland hoopt dat COA snel werk maakt van de nieuwe handelswijze. Zelf is Vluchtelingenwerk aanwezig in de htl, maar heeft geen zicht op het geweld dat zich afspeelt in de opvang. Zo laat een woordvoerder weten. "Wij hebben er geen zicht op, want kunnen daar niet vrij rondlopen."
Vluchtelingenwerk pleit vooral voor een hernieuwde kijk op de opvang. "De htl is niet voor iedereen geschikt. Je kan er geen minderjarigen opsluiten in iets dat lijkt op een gevangenis. Sommige mensen zitten daar omdat ze geweld hebben gebruikt in een eerdere opvang, maar ze zijn niet altijd gewelddadig en hebben soms psychische problemen waardoor ze zo reageren. Moeten ze dan wel in de htl zitten?"
Zelf kan Vluchtelingenwerk geen stappen ondernemen om de situatie in de htl beter te maken. "Wij zitten daar voor praktische hulp en onze rol is vooral begeleiding."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.