Drenthe Toen - Seizoen 2 #6 De Zuidlaardermarkt

Hoe zag de Zuidlaardermarkt er in de jaren '50 uit? We halen herinneringen op aan dit bijzondere evenement met iemand die er vlak naast woonde. We gaan zeilen: Wie waren de kapiteinsvrouwen? En we staan oog in oog met de Neanderthalers.
1:55 Sineke Matthijsen- Hogen Esch is geboren midden in Zuidlaren, als dochter van de veearts. Zij maakte de Zuidlaardermarkt van dichtbij mee. En die derde dinsdag in oktober
draaide om véél meer dan alleen de handel in paarden. 

11:38 Old Neis: Aaldert Oosterhuis duikt in een krant uit 1983, met daarin een special over roken en de geschiedenis van tabak. 

15:41 Een verslag van de Zuidlaardermarkt uit 1973, iemand verkoopt een paard dat 'over' is. En ook toen hadden ze bezoekers van heinde en verre. 

17:54 Jo Beins uit Borger staat in de spotlights, in 1919 de eerste vrouw in de Provinciale Staten van Drenthe. Opvallend was dat ze haar toespraken in het Drents hield. Ze komt over als een zelfstandige vrouw, die veel in haar mars had. 

25:10 Voortvarende vrouwen in de Veenkoloniale zeevaart- stoere vrouwen die in de 19e eeuw hun mannetje stonden aan boord. Ze spraken Engels, Frans, Russisch, Portugees. Konden navigeren, zeilen en hielden het logboek bij. Hendrik Hachmer vertelt over een bijzondere tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum.

33:00 Hoe kregen we stromend water in Drenthe? De geschiedenis van de aanleg van drinkwater in Drenthe, waaruit blijkt dat Bruntinge het laatste dorpje dat een heuse waterleiding kreeg, eind jaren 50. Jenever bleek een onmisbaar onderdeel te zijn van de aanleg. 

43:12 Marcel Niekus vertelt over de Neanderthalers, die 50.000 jaar geleden ook rondliepen in Drenthe. Dat weten we omdat ze hun vuurstenen hier lieten slingeren. Ze trokken rond in groepjes van 10-20 personen en hadden geen makkelijk leven.

53:40 Robbert Oosting leest voor uit de jeugdherinneringen van Wiebe Kuijer, dit keer over mensen die tijdens de bezetting wanhopig kwamen zoeken naar eten.  

Gasten
Sineke Matthijsen- Hogen Esch -veeartsdochter
Marjanne Teunissen - schrijver
Hendrik Hachmer - Veenkoloniaal Museum
Jantinus Weggemans - WMD
Marcel Niekus - archeoloog

Presentatie
Sophie Timmer


Abonneer je op deze podcast
De Drenthe Toen podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

RTV Drenthe podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak gedetineerden en bewaarders.

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele discussies in de provincie.

Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste documentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen sportweekend door met speciale aandacht voor FC Emmen.

Oerend HarTT: In deze serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.

Meer over dit onderwerp:
Drenthe Toen-podcast
Deel dit artikel: