Cultuurhuis in Coevorden wordt alsmaar stiller, school wil lessen in eigen gebouw

In het Cultuurhuis in Coevorden worden dit jaar nog schoollessen gegeven
In het Cultuurhuis in Coevorden worden dit jaar nog schoollessen gegeven © Google Streetview
Het wordt akelig stil in het pand waarin normaal gesproken de muziekklanken je juist tegemoet moeten komen. De creatieve lessen van De Nieuwe Veste worden vanaf volgend schooljaar weer overgeheveld naar de eigen klaslokalen. Daarmee verliest het Cultuurhuis in de binnenstad van Coevorden, dat gebruikt wordt voor verschillende culturele (onderwijs)instanties, zijn grootste gebruiker.
Leerlingen fietsen nu al acht jaar voor hun muzieklessen van de school naar het Cultuurhuis, dat zich in het gemeentehuis vestigt. Het pand biedt lokalen voor creatieve activiteiten, zoals kunst, muziek en dans. De Nieuwe Veste zegt per volgend schooljaar de huurovereenkomst met de gemeente op voor wat betreft het gebruik van het Cultuurhuis.

1,7 miljoen euro voor cultuur in nieuwe school

In december 2021 heeft de gemeenteraad besloten dat de nieuwbouw van De Nieuwe Veste op de locatie Holwert-Midden komt en dat 500 vierkante meter beschikbaar is voor onderwijs in het Cultuurhuis. Dat wil de school dus niet. Die vraagt de gemeente om de cultuurruimte alsnog op te nemen in de plannen voor het nieuwe schoolgebouw op Holwert-Midden. Dat zou de gemeente ruim 1,7 miljoen euro extra kosten, bovenop de bestaande plannen voor de nieuwe school.
Meer leerlingen
Doordat de daling in het aantal leerlingen voor de komende jaren lijkt mee te vallen, heeft de school behoefte aan meer lesruimte dan eerst werd gedacht. In 2021 en 2022 zag de school zelfs een stijging in het aantal aanmeldingen. Vanaf 2025 verwacht de school nu jaarlijks zestig leerlingen meer dan toen de eerste plannen werden gemaakt.
Onderwijsvisie
Daarnaast benoemt de De Nieuwe Veste dat haar gewilde manier van onderwijs geven niet past in het Cultuurhuis. "De visie op onderwijs is dat de school het sociale construct van leren en ontwikkelen is, waarbij leerlingen elkaar dagelijks in de samenleving ontmoeten en dat ook in de minisamenleving van het schoolgebouw doen", schrijft de school in een brief aan de gemeente. "Als alle functionaliteiten binnen het onderwijs voor alle leerlingen binnen de nieuwbouw vormgegeven wordt, kan De Nieuwe Veste de meest optimale voorwaarden creëren."
Minder (fiets)verkeer
Voor de leerlingen is het volgens de school prettiger en veiliger als ze alle lessen, behalve gymnastiek, zoveel mogelijk op één locatie hebben, straks in het nieuwe gebouw. Dat scheelt ook tijdsverlies, wat het opstellen van lesroosters gemakkelijker maakt.
Inrichting
Tot slot is de inrichting van het Cultuurhuis niet geschikt voor onderwijs in groep van ongeveer dertig leerlingen. Zulke klaslokalen heeft het gebouw niet.
De gemeenteraad reageert verrast op de gewijzigde visie van De Nieuwe Veste. De vraag over de extra 500 vierkante meter in de bouwplannen speelde bij de toekenning van de nieuwbouw nog geen rol en nu wel.
Onder meer Floris Vulto (VVD), Jerry Stoker (PAC) Michel Blanken (PvdA), Henk Bouwers (PPC) en Erik Holties (BBC2014) zouden graag zien dat een verandering in de wensen van de school meteen richting de raad gecommuniceerd zou worden. Ze vragen zich af of het nu bij deze extra kredietvraag blijft.
Wethouder Jeroen Huizing (CDA) geeft aan dat de onderwijsvisie dezelfde als toen is. "De gedachte over de invulling van het onderwijs in het gebouw is aangepast. Eigenlijk past het allemaal veel beter als we het op een locatie doen."

Toekomst Cultuurhuis

Over de toekomst van het Cultuurhuis, is de gemeente kort in het raadsvoorstel: de gemeente kijkt naar allerlei mogelijkheden, zoals culturele activiteiten, maar ook kleine bedrijfjes en kantoorruimte. De Nieuwe Veste zou anders kosteloos gebruikmaken van de ruimte, dus de 500 vierkante meter in het Cultuurhuis kan verhuurd worden als maatschappelijke of bedrijfsbestemming.

'Niet meer heel levendig'

Floris Vulto (VVD) concludeert dat het Cultuurhuis in haar huidige vorm verdwijnt, mocht de raad met het voorstel instemmen. Wethouder Huizing beaamt dat: "Zonder De Nieuwe Veste wordt het erg leeg. Het Cultuurhuis is niet meer heel levendig."
Volgende week besluit de raad over het voorstel om de ruim 1,7 miljoen euro extra voor 500 vierkante meter voor cultuuronderwijs toe te kennen aan de nieuwbouwplannen voor De Nieuwe Veste.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl