'Protesteren prima, maar verkeersveiligheid staat voorop'

De 400 trekkers die vandaag naar verwachting naar Assen komen, kunnen vanaf half 10 verzamelen bij het TT Circuit. Daar vandaan vertrekken ze in een stoet naar het provinciehuis.
De boeren komen protesteren tegen het provinciale stikstofbeleid. LTO Noord heeft opgeroepen tot actie. Jan Bloemerts van de LTO: "Rond 12.00 uur bieden we voor het provinciehuis een petitie aan. Een aantal trekkers mag ook bij het provinciehuis parkeren, en we proberen samen met de gemeente en de politie alles in goede banen te leiden. We hopen dan ook dat iedereen die mee protesteert de verkeersveiligheid in acht neemt."

Boeren welkom
Martin de Bruin, woordvoerder van de gemeente Assen, beaamt dat: "Samen met de LTO hebben we bijvoorbeeld verkeersregelaars ingezet. Dat gaat allemaal in goed overleg, wat ons betreft zijn de boeren welkom."

LTO Noord roept op tot de actie om te protesteren tegen de provinciale beleidsregels over stikstof. Volgens de organisatie lopen die beleidsregels 'op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid en hebben ze een grote impact op boerenbedrijven en - gezinnen'. "Het heeft ons verbaasd dat het beleidskader van de provincies veel verder gaat dan de brief van de minister aan de Tweede Kamer", zegt LTO Noord-voorman Dirk Bruins. "Als sector zijn we hier ook totaal niet bij betrokken."

Veel Drentse boeren wonen in de buurt van een Natura 2000-gebied, volgens LTO Noord hebben deze boeren zorgen over de mogelijke gevolgen van de beleidsregels voor de toekomst van hun bedrijf. De bereidheid tot actievoeren is dan ook groot. "We willen een krachtig signaal afgeven. We roepen Gedeputeerde Staten op om het beleid in te trekken of op te schorten", vat Bruins de actie samen. 
Deel dit artikel: