Een koor voor echte valszingers in Emmen: 'Als je met elkaar zingt, hoor je het valse niet zo'

Het koor repeteert elke dinsdagavond
Het koor repeteert elke dinsdagavond © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Elke dinsdagavond komen de beste valszingers samen in wijkcentrum De Meerstede in Emmen. Koor Geen Gehoor repeteert daar. Het koor voor mensen die niet perse kunnen zingen, repeteert al met verschillende groepen in Friesland en Groningen. Sinds kort dus ook in Drenthe.
"Maak de innerlijke Adele in je los!", roept koordirgent Hannah Schoonbeek, bekend onder de artiestennaam Hannah Mae. Schoonbeek kondigt het nummer Make you feel my love aan en de groep van circa twintig vrouwen begint uit volle borst mee te zingen.
Het nummer van Adele leidt bij Miranda de Groot tot zichtbare emoties. "Het nummer heeft voor mij een diepere laag", zegt ze. "Ik probeerde het in te houden, maar dat lukte niet. Zingen heeft ook te maken met je geest en emotie."

Goed voor lijf, longen en humeur

Plezier is het allerbelangrijkste en dat heeft het koor zichtbaar. Na een paar nummers zit de sfeer er goed in en worden de heupen losgegooid. Waar de meeste mensen hun valse noten het liefst beperken tot aan de badkamer of in de auto, geldt dat hier niet. Uit volle borst wordt er meegezongen.
"Het valt reuze mee met hoe spannend het de eerste keer was", zeggen Trijntje Bosma en Jolanda de Graaf, die als collega's en vriendinnen bij het koor zitten. "Vooral als je met elkaar zingt, hoor je het niet zo. En je hebt er ook achtergrondgeluid van de muziekbox bij. Het is gewoon geweldig. Je hebt er gewoon iedere week weer zin in. Het is goed voor lijf, longen en humeur."
De vrouwen zingen uit volle borst mee
De vrouwen zingen uit volle borst mee © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
"Ik wilde altijd bij een koor, maar ik kan gewoon niet zingen", zegt Inge Schulting uit Emmen heel eerlijk. "Voor mijn gevoel dan. Nu ben ik echt bij een koor, dat is hartstikke leuk. Ongedwongen, heel gezellig. Ik sta veel vrolijker in het leven. Ik sta op met veel plezier en heb zin om iets te doen. Zingen ook weer inderdaad, ik weet niet of de buren er zo blij mee zijn. Maar ik heb een vrijstaand huis, dus dat scheelt een stuk."
"Ik heb al jarenlang niks voor mezelf gedaan", zegt Janet Eberhard. "Ik vind zingen heel leuk, maar vooral in de badkamer en auto. Toen zag ik de advertentie en dacht ik: Dit gaan we doen."

Tips

Niet alleen doet het zingen in het koor het humeur goed. Ook spijkert koordirigent Hannah Schoonbeek ze wat bij. "We krijgen oefeningen om de ademhaling beter onder controle te krijgen. Maar ook tips als je niet bij de hoge toon kunt komen."
"Het doel is gewoon veel plezier hebben en met elkaar zingen", zegt Schoonbeek, die het koor leidt. "Ik vind het hartstikke leuk om te zien dat het zelfvertrouwen toeneemt. Sommigen gingen bij de eerste repetitie schuchter achteraan staan. En diezelfde vrouwen staan nu vooraan en ik zie ze lekker meebewegen."
Schoonbeek roept de mensen op die nog twijfelen om gewoon langs te komen. "Het is niet dat we heel moeilijke dingen doen, het is juist heel laagdrempelig, iedereen kan erbij komen. Hier kan en mag je gewoon vals zingen. Niemand kijkt je raar aan."
Een koor voor echte valszingers in Emmen: 'Je krijgt meer zelfvertrouwen'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.