Djammen: Dertien jaar muziek in het debuutalbum van Mary Confurius

Mary Confurius
Mary Confurius in de garage bij Djammen © RTV Drenthe / Fred van Os
Een 'kanten jubileum' aan muziek op één plaat. Dat kun je rustig zeggen over de debuutplaat van Mary Confurius, Hit them Hard. Het alternatieve duo uit Hoogeveen is trots op het resultaat. "Het is eigenlijk gewoon dertien jaar muziek, gecomprimeerd", vertelt frontvrouw Marije Haar.
Samen met producer Lars Spijkervet is ze het kloppende hart van de Engelstalige band. En ook al doet de naam Mary Confurius Engels aan, je spreekt Confurius uit op z'n Nederlands. Het is de achternaam van Marijes (Mary) oma.

Duistere triphop

"Het is heel breed geworden eigenlijk", legt Marije uit over het album, waarover ze in principe dertien jaar heeft gedaan. Die lange periode maakt het lastig om het album neer te zetten qua genre. "Iedere fase in het leven is weer anders en al die verschillen zijn terug te horen op Hit them Hard", vertelt ze. Eén ding is wel duidelijk: het album heeft een duister randje. Het is ingetogen en terughoudende muziek, met soms een korte explosie van emotie. Maar hoe je het moet omschrijven is lastig. "Ik vind het altijd zo moeilijk als iemand die vraag stelt. 'Iets vaags', zeg ik altijd maar", lacht de zangeres. Lars heeft er wel een mening over. "Duistere triphop", meent hij. "Maar daar help je niemand mee."
De plaat bevat tien bijzondere nummers. Muziek die luisteraars niet alle dagen horen. Tijdens de keldersessies van Djammen speelde Mary Confurius drie nummers van het debuutalbum, waaronder Wrong Dress. "De titel komt eigenlijk door onze tweede single Cock Tale. In de video heb ik een jurk aan en van die jurk word je niet blij". lacht ze. "Dan haal ik er allemaal zooi bij, over wat er in je leven gebeurt." Kortom, Wrong Dress.

Klik

Hoewel het album dertien jaar aan ervaring heeft, kennen Lars en Marije elkaar nog niet zo lang. Beiden deden mee aan talentontwikkelingstraject Hit the North. Het klikte muzikaal. "Toen zijn we een samenwerking aangegaan in 2019", vertelt Marije. Tijdens een van de bootcampsessies ging Lars aan de slag met een nummer van Marije. Onderweg in de trein had hij iets gemaakt wat daar perfect bij paste.
"Toen was het eerste nummer nog niet klaar, maar de vorm stond er", legt Lars uit. Het duo is in die stijl verder gaan bouwen aan muziek. Langzaam werd een begin gemaakt met de plaat. "Maar ja, er kwam een beetje corona tussendoor, waardoor het allemaal uitgesteld werd", blikt Marije terug. 9 december werd uiteindelijk de officiële releasedatum.

Nieuwe dingen

"Een echte tour hebben we nog niet staan, maar we gaan wel nieuwe optredens doen en ook vooral met nieuwe muziek bezig", zegt de zangeres. Maar ze wil ook niet te lang blijven hangen bij Hit them Hard. "Omdat het zo lang heeft geduurd, ben je er ook wel een beetje klaar mee op een gegeven moment, omdat je zolang in dezelfde muziek blijft. Dus ik heb ook heel erg zin om nieuwe dingen te gaan schrijven."
Een nieuwe plaat staat nog niet direct op de planning, maar nieuwe muziek komt er in ieder geval aan. "We beginnen eerst maar met een single, denk ik", besluit Marije met een glimlach.
Nieuwsgierig naar Mary Confurius? Klik hier om de rest van de djamsessie te bekijken en klik hier om de hele uitzending terug te zien.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.