Deskundigen hebben geen pasklare oplossing voor problemen met wijken in Elim en Nieuwlande

Informatiebijeenkomst over de wijken in Hoogeveen
Bewoners van Elim en Nieuwlande kwamen naar het gemeentehuis in Hoogeveen voor een informatiebijeenkomst over de wijken. © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Mag je er gebruik van maken of niet? Kun je er een hek plaatsen, of krijg je dan boze buren op je dak? Bewoners uit Elim en Nieuwlande hopen meer duidelijkheid te krijgen over de wijken, een soort van landweggetjes, in de dorpen. Dinsdagavond werd een bijeenkomst gehouden in het gemeentehuis om de problemen te bespreken, maar veel duidelijker werd het niet.
Tijdens de sessie waren een notaris en een advocaat aanwezig. Zij wilden op juridisch vlak het één en ander uitleggen. Op een aantal wijken wordt volgens bewoners de toegang belemmerd door particuliere eigenaren. Bijvoorbeeld door hekken die uit het niets op de wegen geplaatst worden, waardoor van a naar b reizen niet meer mogelijk is.
De obstructies leiden soms tot ruzies, omdat niet duidelijk is wat een eigenaar mag op een pad. In sommige gevallen geldt er recht van overpad, denken de bewoners, maar ze vinden dat daar niet altijd rekening mee wordt gehouden.
Wat zijn wijken?
Wijken zijn oude watergangen waar turfvaarders gebruik van maakten. Uiteindelijk zijn die drooggelegd, zo ontstonden er wegen.

Hulpdiensten

Het belemmeren van de wijken zorgt voor problemen, stellen de dorpelingen. Als voorbeeld noemen ze de hulpdiensten. Krijgt iemand een hartaanval, dan moet een ambulance er snel bij kunnen. Als er dan een hek op één van de wijken staat, dan moet het voertuig omrijden. "Dan kan het al te laat zijn. Het gaat soms om dringende situaties, dan is hulp echt nodig", stelt een aanwezige.
Ook notaris Franc Wilmink kwam spreken om wat meer duiding te geven over de situatie. Hij gaf aan dat in sommige gevallen tijdens de koop van percelen erfdienstbaarheid is opgenomen. Dat houdt in dat buren (kunnen meerdere zijn die aangrenzend wonen) een afspraak met elkaar hebben vastgelegd in een notariële akte dat er gebruik kan worden gemaakt van de weg die over iemand anders zijn grond loopt.
Elim Wijken
Dorpelingen willen dat de de landweggetjes vrij begaanbaar blijven © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Verjaren

"Als je daar niet meer gebruik van wil maken, dan moet je het met elkaar eens zijn dat je de afspraak beëindigd", stelt hij. Aanwezigen vroegen zich af hoe het zat met verjaring. "Staat er een schutting op de weg, maar maak je binnen twintig jaar niet duidelijk dat je daar bezwaar tegen hebt, dan kan het recht van overpad verjaren."
In sommige gevallen kan het ook de openbare weg betreffen. "Het gaat dan niet meer om grond van particulieren, want de gemeente is dan eigenaar van de weg, dan wordt het weer een compleet ander verhaal. Het kan soms erg ingewikkeld worden", voegt advocaat Sander van Luijk daaraan toe. De gemeente gaf eerder al aan dat de meeste wijken privaat eigendom zijn en zich daarin niet kan mengen.

'Blijf in gesprek met elkaar'

Het ligt gevoelig in het dorp. Een aanwezige gaf aan meerdere brieven te hebben gestuurd naar iemand die een weg belemmert. "Een brief aangetekend en al, maar daar heb ik nooit een reactie op gekregen." Mag je dan zelf een hek weghalen vroeg de man zich af. "Nee, dat kan niet zomaar", reageerde Van Luijk daarop.
De advocaat raadt ten zeerste aan om geen juridische procedures op te starten. "Die zijn enorm kostbaar en daarnaast kunnen dat soort procedures ontzettend lang duren. De beste manier is om met elkaar in gesprek te blijven en tot een oplossing te komen." Dat antwoord werd niet positief ontvangen door de aanwezigen, velen zeggen al jaren de handen in het haar te hebben door de problematiek.
Een andere optie is volgens Van Luijk om een mediator in te schakelen. Dat is een professionele bemiddelaar die meerdere partijen kan helpen om een probleem op te lossen. Een directe oplossing voor de problematiek werd niet gevonden. Waar de gemeente had gehoopt dat mensen wat meer informatie zouden krijgen, gingen veel bewoners waarschijnlijk met meer vragen naar huis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.