Damherten houden wordt mogelijk verboden, toekomst hertenkampen onzeker

Hertenkamp Rolde
In het hertenkamp in Rolde leven tien damherten © Frederiek Dilling
Een hond, cavia, schaap, goudhamster en de waterbuffel: het zijn allemaal dieren die op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat betekent dat deze zoogdiersoorten geschikt zijn om te houden. Er staan ook dieren niet op de lijst, die nu wel worden gehouden. Zoals damherten. Als de lijst door de Tweede Kamer wordt goedgekeurd, dan betekent dit dat de hertenkampen verdwijnen.
"Het zijn sierlijke dieren, ze lopen heel mooi", zegt Frederiek Dilling, voorzitter van Stichting Hertenkamp Rolde. "Het mooiste is als ze in de zomer jonge hertjes krijgen."

'Niet agressief'

De vraag is alleen hoelang hier nog damherten rondlopen. De dieren staan niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst. Volgens onafhankelijke wetenschappers bestaat de kans dat de dieren, gezien hun grootte en gedrag, zeer ernstig letsel bij mensen kunnen veroorzaken. Onbegrijpelijk vindt Dilling.
"Het eerste wat een hert doet als je te dichtbij komt is weglopen. Ik woon hier zelf 25 jaar. Het hertenkamp bestaat sinds 1958. Wij hebben nog nooit gehad dat een hert agressief was. Onze ervaring is dat ze niet gevaarlijk zijn. De mensen die hier komen om ze te voeren kennen ze heel goed. Bij die mensen eten ze ook uit de hand."
Dilling geeft ook aan dat het hertenkamp een grote sociale functie heeft in het dorp. "Er komen hier veel mensen om de dieren te voeren. Elke werkdag komen hier ook geestelijk gehandicapten van de Trans om de dieren eten te geven. En daarnaast hebben we een groep vrijwilligers. Mensen leren hier ook hoe je moet omgaan met de dieren. Dat je ze eten kan geven, maar dat je ook afstand van de dieren moet houden."

Begrip voor de lijst

Er is ook begrip voor het feit dat damherten niet op de lijst staan. "Een damhert, waarom zou je dat gevangen houden?", vraagt Renate Zuiker, Statenlid voor Partij voor de Dieren, zich af. "Het is een dier dat in het wild leeft. Wij vinden het fijn als een dier naar zijn aard kan leven, gewoon natuurlijk gedrag kan vertonen. Daarom is het belangrijk dat we stoppen met hertenkampen."
Op de huis- en hobbydierenlijst staan dertig zoogdiersoorten die geschikt zijn om te houden. Zuiker geeft aan dat haar partij blij is met de lijst, maar dat die nog wel wat korter zou kunnen. "Er staan nu nog wel dieren op waarvan wij denken dat ze niet geschikt zijn als hobby- of huisdier."
Toekomst hertenkampen onzeker
Dilling erkent dat het het mooist is voor een dier om helemaal vrij te lopen. "Maar wij hebben een keer gehad dat het hek was doorgeknipt en dat de dieren het bos in zijn gegaan. Alle herten zijn toen weer uit zichzelf teruggekomen. Ik denk dat ze het goed hebben bij ons."

Niet meer fokken en dieren aanschaffen

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de lijst. Als de Kamer akkoord gaat, dan wordt de huis- en hobbydierenlijst per 1 januari 2024 ingevoerd. De damherten in de hertenkampen in Drenthe mogen dan nog gewoon blijven. Met de dieren fokken en nieuwe dieren aanschaffen, mag alleen niet meer. Volgens Zuiker is het belangrijk om goed na te denken over de toekomst van de damherten die al in de hertenkampen leven. "Daar kunnen we oplossingen voor zoeken, om ervoor te zorgen dat de damherten op een gegeven moment niet in hun eentje hier leven. Dat ze wellicht samengaan met andere damherten die nog leven."
In gevangenschap kunnen damherten 20 jaar worden. De oudste herten in Rolde zijn 6 jaar. Het hertenkamp zal dus niet gelijk verdwijnen als damherten niet meer mogen worden gehouden. Of er op den duur andere dieren zullen komen, kan Dilling nog niet zeggen. "We zullen afwachten wat de definitieve beslissing wordt. Ik denk alleen niet dat het, gezien de wolf, een goed idee is om schapen te houden aan de rand van het bos."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.