Eurofiber koopt failliet sensornetwerk in Assen

Het Asser sensornetwerk is definitief verkocht aan Eurofiber (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het Asser sensornetwerk is definitief verkocht aan Eurofiber (Rechten: archief RTV Drenthe)
Eindelijk is de kogel door de kerk. Eurofiber uit Maarssen koopt het sensornetwerk in Assen van het failliete Sensor City.
De koop van het 41 kilometer lange glasvezelnetwerk en zo'n 200 sensoren is vandaag rondgekomen. Eurofiber is een zakelijke dienstverlener en heeft in grote delen van ons land al een eigen glasvezelnetwerk en datacenters. Ook is het in België actief. De maatschappij doet zaken met bedrijven, overheden, ziekenhuizen, zorginstellingen en onderwijsorganisaties.

Sensoren ongewis

Volgens woordvoerder Armand Rouw heeft Eurofiber 'al 31.000 kilometer aan glasvezelnetwerk liggen'. "En deze 41 kilometer in Assen pakken we er graag bij", zegt hij. Wat het bedrijf verder met de tweehonderd sensoren gaat doen, kan Rouw nog niet zeggen.
"Je kunt er van alles mee, zoals luchtkwaliteit of verkeersstromen meten. Eigenlijk alles wat je maar wilt meten en weten. Maar wij doen dat zelf niet, het gaat ons in Assen allereerst om glasvezel bieden aan zakelijke klanten."

Smart City

Eurofiber heeft van rijksoverheid de status 'vitale infrastructuur' toegekend gekregen. Zo is het met zijn netwerk ook actief op het gebied van Smart City, om steden met slimme meetgegevens te helpen bij mobiliteit, energie, levenskwaliteit en duurzaamheid. Eurofiber doet zelf niet in metingen, maar verstrekt hiervoor wel de infrastructuur.
In Assen ligt ook al jaren zo'n meetnetwerk in de grond, bedoeld voor dergelijke doeleinden. In Assen kwam Sensor City uiteindelijk niet verder dan een project om verkeersstromen te meten, met de bedoeling auto's te waarschuwen zodra ze verkeersdrukte zouden naderen.

Haken en ogen

Twee-en-een-half jaar geleden ging het ambitieuze project Sensor City ten onder aan financiële tekorten. Al die tijd heeft curator Jeroen Reiziger allerlei onderhandelingen gevoerd over verkoop van het netwerk. Daar zaten nogal wat haken en ogen aan. Zo zit de aansluitkast van het netwerk in het stadhuis. Eerst wilde de gemeente bij verkoop de verbindingskast eruit hebben, later weer niet.

Lees meer: Sensor City is definitief failliet, vijf gegadigden voor het netwerk

Ook was de gemeente Assen op een andere manier betrokken bij de overname van het glasvezelnetwerk door Eurofiber. Assen maakt namelijk al jaren gebruik van het sensornetwerk voor bediening van de parkeergarages en verkeersregelinstallaties. Ondanks het faillissement van de Stichting Sensor City in 2017, kon Assen gebruik blijven maken van dit netwerk.

Jaarlijks geld van Assen

Dat blijft in de toekomst ook zo. Nieuwe eigenaar Eurofiber krijgt er van de gemeente jaarlijks 45.000 euro voor. Curator Jeroen Reiziger zegt dat dit besluit de laatste stap is geweest, om de overname van het sensornetwerk eindelijk af te wikkelen.
Bij de overname van het netwerk is verder geen personeel betrokken. Eurofiber koopt het netwerk dat in de grond zit, en de sensoren. Hoeveel de verkoop uiteindelijk oplevert, willen de partijen niet zeggen. Maar de waarde van meer dan een miljoen, die stichting Sensor City er ooit aan hing, is bij lange na niet betaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.