Koloniën van Weldadigheid toegevoegd aan Canon van Nederland

Een klas wordt iets geleerd over de Koloniën van Weldadigheid
Een klas wordt iets geleerd over de Koloniën van Weldadigheid © Josien Feitsma / RTV Drenthe
De rijke geschiedenis de Koloniën van Weldadigheid is vanaf vandaag onderdeel van de Canon van Nederland. Wie heeft er tijdens geschiedenisles geleerd over de Koloniën van Weldadigheid? Waarschijnlijk slechts een beperkt groepje in Nederland. Maar met de toevoeging van het erfgoed aan de Canon van Nederland is de hoop dat dat groepje groter wordt.
De Canon is een samenwerking tussen musea en erfgoedinstellingen om de Nederlandse geschiedenis meer aandacht te geven. De historische locaties in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid zijn als sleutelstuk opgenomen en vertellen een verhaal bij het venster Koning Willem I.
Drents gedeputeerde Nelleke Vedelaar onthulde samen met Isah uit groep 7/8 van OBS De Kievietshoek in Wilhelminaoord een bordje in Museum de Proefkolonie.
Koloniën van Weldadigheid toegevoegd aan Canon van Nederland
De Canon moet gelden als inspiratiebron voor het onderwijs. Bij Obs de Kievitshoek kennen ze de geschiedenis van de Koloniën al. Zij hebben vanwege de rijke geschiedenis van hun omgeving al veel geleerd over de Koloniën van Weldadigheid. "Het zou wel even wennen zijn. Kom je vanuit Amsterdam moet je verhuizen en ineens naar school. Een hele andere omgeving", vertelt Isah van groep 7.
De Koloniën van Weldadigheid zijn naast de hunebedden de tweede Drentse toevoeging aan de Canon. Eerder kregen de Koloniën van Weldadigheid al UNESCO-Werelderfgoed-status.
Wat is de Canon van Nederland?
De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.