Maan, Waylon en Jannes in line-up Bevrijdingsfestival Drenthe

Maan Waylon en Jannes komen op Bevrijdingsfestival
Onder andere Maan, Waylon en Jannes komen op het bevrijdingsfestival © ANP / Patrick Harderwijk / Harold Versteeg
Maan, Waylon en 10cc zijn enkele namen die dit jaar op het Bevrijdingsfestival in Drenthe staan. Het evenement, dat elk jaar op 5 mei aan de Baggelhuizerplas wordt gehouden, wordt deze editie nog grootser opgezet.
Het festival vindt inmiddels tien jaar plaats op de huidige locatie. Daarom presenteerde het bestuur van het festival vandaag de nieuwe plannen met als titel The launch of a new decade.

Line-up

De line-up van dit jaar is er eentje waar voorzitter Gerrit Boes trots op is. "Voor deze oudere jeugd is 10cc zeker een naam waar wij trots op zijn. Maar er is ook ruimte voor jong talent op de talentstage. Voor de rest bestaat de line-up alleen uit Nederlandse namen en ook Drentse trots Jannes mag niet ontbreken."
Daarnaast staan op de RTV Drenthe-mainstage ook Jody Bernal en The Vices.
Bekijk een impressie van de bekendmaking van de line-up van het festival (verhaal gaat verder onder de foto):
Line-up Bevrijdingsfestival Drenthe bekend

Festival blijft gratis

Ook dit jaar is het festival in Assen vrij toegankelijk en dat zal de komende jaren niet veranderen, zegt Boes. "Zolang ik voorzitter ben, en dat is nog wel even, blijft het festival gratis."
Vorig jaar vroeg het festival in Groningen 5 euro entree. Boes denkt dat die beslissing voor extra drukte zorgde in Assen. Dit jaar is ook het festival in Groningen weer gratis.

'Veiligheid garanderen'

Vorig jaar haalde het evenement in Drenthe een recordaantal bezoekers. Op het hoogtepunt waren er 40.000 mensen op het terrein en stond er nog een hele lange rij buiten aan publiek. Enkele bezoekers wilden zo graag naar binnen dat een paar dranghekken werden omgegooid. Om dat dit jaar te voorkomen heeft het festival enkele maatregelen genomen.
"Veiligheid staat bij ons voorop. Dat willen wij onze bezoekers garanderen. We hebben vorig jaar dan ook goed geëvalueerd en het terrein wordt dit jaar groter. Ook hebben wij het anders ingericht. Hiermee hopen we dat we niet meer in zo'n situatie terechtkomen", vertelt de voorzitter.
Verhaal gaat verder onder de foto
Bevrijdingsfestival 2023
In een vol atrium bij RTV Drenthe werd de line-up gepresenteerd © RTV Drenthe / Esmée Söllner

Reuzenrad

Mensen die het reuzenrad bij de TT gemist hebben, kunnen dit jaar hun geluk op op het festival. Want er staat een reuzenrad midden op het terrein. Daarnaast heeft het hoofdpodium ook een nieuwe plek. Voor de rest kunnen mensen hetzelfde verwachten. Zo is er ook deze editie weer een kinderweide, dancestage en bevrijdingsplein.
Daarnaast gaat ook het TT-terrein een rol spelen, want in kader van duurzaamheid wil het festival minder auto's in de file hebben staan op weg naar het terrein, vertelt festivaldirecteur Nathan van Gelder. "Mensen kunnen parkeren bij het TT-circuit. We rijden dan met pendelbussen naar het festivalterrein."
Het festival gaat nog meer doen aan duurzaamheid. Zo zijn er vernieuwde plastic bekers met statiegeld en wordt karton en ander afval gescheiden gehouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl