Akkerbouwer in politiecel na incident boerenprotest Groningen

Een akkerbouwer en paardenpensionhouder uit Tynaarlo zit in een politiecel. Hij is aangehouden nadat hij gisteren tijdens het boerenprotest in Groningen op de Vismarkt bijrijder was in een trekker die hekken kapot reed.
Dat meldt RTV Noord. Ook de bestuurder van de trekker die de deur van het provinciehuis in Groningen eruit reed is aangehouden: een man uit Midden-Groningen.

Bij het kapot rijden van de hekken ontstond een gevaarlijke situatie voor fietsers die achter de hekken reden. Eén man kon een rondvliegend hek nog maar net ontwijken.

Gisteravond betuigde de verdachte al spijt, nadat de actie tot een storm van protest leidde op social media. "Dit had nooit zo gemoeten. We mogen dankbaar zijn dat het goed is gegaan."

De hekken werden omver gereden door de trekkers omdat het provinciehuis waar het boerenprotest tegen het nieuwe stikstofbeleid zich concentreerde beter omsingeld moest worden. Op bepaalde plekken waren te weinig trekkers aanwezig. Volgens de verdachte was er geen andere weg mogelijk. "We konden niet anders, echt niet. Er stonden allemaal trekkers in de weg. Een andere optie was wachten tot die weg waren. Achteraf had ik dat misschien wel moeten doen." 

De verdachte zegt dat hij de schade aan de hekken 'netjes' gaat afhandelen. Dat bijna een fietser werd geraakt door het rondvliegende ijzer, vindt hij 'verschrikkelijk'. "Aan hem wil ik wel graag mijn excuses aanbieden. Ik baal er heel erg van. Deze beeldvorming moeten we niet hebben. Ook de bestuurder heeft dit allemaal niet gewild.”
Meer over dit onderwerp:
Tynaarlo
Deel dit artikel: