Drentse gemeenten verwachten meer inkomsten uit heffingen

Betaald parkeren
De gemeente verwachten ook meer geld op te halen door betaald parkeren © ANP
Alle Drentse gemeenten verwachten dit jaar meer inkomsten te halen uit heffingen die huishoudens en bedrijven moeten betalen, zo is te zien op hun begrotingen. Midden-Drenthe en Westerveld hebben de grootste inkomstenstijging begroot, met respectievelijk 6,7 procent en 5,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De 342 gemeente in heel Nederland denken samen 12,2 miljard euro op te halen uit onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en parkeergeld. Dit is ruim zes procent meer dan voor vorig jaar werd begroot.

Belangrijkste inkomsten

De vier heffingen die het meest opbrengen zijn de ozb, afvalstoffenheffing, rioolheffing en kosten voor betaald parkeren. Met name de ozb spekt de schatkisten van de gemeenten. De belasting moet jaarlijks betaald worden door bijvoorbeeld eigenaren van een woning of bedrijfspand. Nederlandse gemeente hebben voor dit jaar 5,1 miljard euro van deze belasting begroot, bijna 7,5 procent meer dan vorig jaar.
Ook de afvalstoffenheffingen (5 procent) en de rioolheffing (4,5 procent) moeten meer op gaan leveren. Deze stijgingen hangen samen met de gestegen kosten van afvalverwerking en het onderhoud en beheer van de riolering.

Hondenbelasting

Niet alle heffingen leveren in dit jaar naar verwachting meer op, concludeert het statistiekbureau. Zo schaffen steeds meer gemeenten de hondenbelasting af en dalen de opbrengsten uit leges. Dit zijn kosten die burgers moeten betalen voor een reisdocument. Sinds 2014 zijn paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen tien jaar geldig in plaats van vijf jaar, waardoor gemeenten hier minder vaak inkomsten uit halen.
Bekijk hieronder hoeveel jouw gemeente heeft begroot voor heffingen:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl