VAR-ingreep te zien op schermen in stadions, maar niet bij FC Emmen

Als de VAR ingrijpt tijdens een eredivisiewedstrijd, dan is vanaf nu op schermen in de stadions te zien wat de reden is van die ingreep. Maar dat gaat niet gebeuren bij een thuiswedstrijd van FC Emmen: De Oude Meerdijk heeft geen geschikt videoscherm.
Van de achttien eredivisieclubs is FC Emmen overigens niet de enige club zonder zo'n scherm. Ook Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken in hun stadion niet over een geschikt scherm.

Duidelijkheid
De KNVB wil met de videoschermen in de stadions van de vijftien overige clubs voor duidelijkheid bij het publiek zorgen. Door aan te geven wat de reden van een VAR-ingreep is, weten toeschouwers waarom het spel stilligt.

Werkwijze
Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, wordt vanuit het VAR-centrum in Zeist per tablet ingevoerd om welke situatie het gaat. Bijvoorbeeld: 'check mogelijk hands' of 'doelpunt afgekeurd - buitenspel'. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen.

Nieuw scherm?
Wat de KNVB betreft kunnen ook FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk gebruikmaken van de VAR-communicatie, als ze eenmaal een bruikbaar scherm hebben. Bij FC Emmen zijn wel plannen voor een nieuw scherm, maar het is nog niet bekend wanneer dat scherm er komt.
Deel dit artikel: