Kabinet houdt vast aan verbod op hertenkampen

Hertenkamp Rolde
In het hertenkamp in Rolde leven tien damherten © Frederiek Dilling
Het kabinet houdt vast aan het plan om hertenkampen te verbieden. Dat zei minister Piet Adema van Landbouw vandaag in de Tweede Kamer. "Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen." Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte hij.
Herten komen niet op de lijst van hobby- en huisdieren die mogen worden gehouden. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden kunnen worden. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld en wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat er dan niet meer met herten gefokt mag worden.
Om de paar honderd hertenkampen in het land tegemoet te komen, hoeven de bedrijven nog niet op die datum te sluiten. Ze mogen openblijven tot alle dieren gestorven zijn.

Sociale functie

In de Kamer is steun voor Adema. SGP en PVV keerden zich tijdens het debat tegen het besluit. Roelof Bisschop (SGP) vindt het verhaal niet overtuigend. Zo worden volgens hem damherten al eeuwenlang in hertenkampen gehouden. Hij vindt de lijst van dieren die gehouden mogen worden arbitrair en ondoorzichtig.
Gisteren liet Frederiek Dilling, voorzitter van Stichting Hertenkamp Rolde, weten het jammer te vinden als hertenkampen moeten verdwijnen, omdat ze een sociale functie hebben in het dorp. "Er komen hier veel mensen om de dieren te voeren. Elke werkdag komen hier ook geestelijk gehandicapten van de Trans om de dieren eten te geven. En daarnaast hebben we een groep vrijwilligers. Mensen leren hier ook hoe je moet omgaan met de dieren. Dat je ze eten kan geven, maar dat je ook afstand van de dieren moet houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl