Isala Meppel sluit tijdelijk spoedeisende hulp in de nacht

Isala-ziekenhuis Meppel
De spoedeisende hulp sluit 's nachts in Meppel © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Door een tekort aan arts-assistenten sluit de spoedeisende hulp van ziekenhuis Isala in Meppel de komende twee maanden 's nachts de deuren. Het ziekenhuis hoopt in april weer volledig open te kunnen. Op die datum is er nieuw personeel.
De arts-assistenten zijn basisartsen die op de spoedeisende hulp (SEH) werkzaam zijn. "We zien helaas dat het aantal beschikbare arts-assistenten landelijk op dit moment laag is, waardoor we te maken hebben met een tekort aan dokters", zegt Ina Kuper van de Raad van Bestuur van Isala. "Wij hebben er daarom voor gekozen in de nacht, als er weinig patiënten zijn, de spoedzorg anders in te richten."
Kuper benadrukt dat ernstig zieke patiënten altijd al naar Zwolle gingen. "Wat de situatie in Meppel betreft gaat het drie tot vier patiënten per nacht. Als het nodig is, kunnen zij naar de omliggende ziekenhuizen."

'Vervelend'

De Spoedeisende hulp is de komende twee maanden dagelijks geopend van 08.00 tot 21.00 uur. "We realiseren ons dat het vervelend is voor bewoners rond Meppel dat zij in februari en maart voor spoedzorg in de nacht moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis. In de meeste gevallen zal dat Isala Zwolle zijn", zegt Kuper.
"We gaan er van uit dat deze aanpassing van openingstijden tijdelijk is. We werken er hard aan om de spoedzorg in Meppel zo snel mogelijk ook 's nachts weer aan te kunnen bieden", aldus het bestuurslid. Streven is in april, en het liefst eerder, ook 's nachts geopend te zijn.

Landelijk

"We hadden deze aanpassing van de openingstijden voor willen zijn, maar dat is helaas niet gelukt", laat een woordvoerder weten. "We moeten ons ervan bewust zijn dat arts-assistenten landelijk minder beschikbaar zijn voor ziekenhuizen."
Een landelijk probleem dus, volgens de ziekenhuisgroep. "Arts-assistenten kiezen minder vanzelfsprekend voor het werken in het ziekenhuis. Kleine ziekenhuizen worden daarnaast niet altijd uitdagend genoeg gevonden", stelt de woordvoerder. "Maar ook werkdruk, verhouding werk en privé spelen bij jonge dokters een belangrijke rol. Het is belangrijk daarover het gesprek aan te gaan zowel met jonge dokters als met de zittende dokters en beter in te spelen op deze wensen en verwachtingen."
Isala Meppel sluit tijdelijk spoedeisende hulp in de nacht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl