Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Het veen moet nat blijven om het te laten groeien of om het te behouden
Het Bargerveen © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Het wordt een lichtherfstig weekend. Zaterdag begint koud en er kan wat nevel zijn en de wind is zwak, met weinig zon. Zondag is het ook volledig bewolkt en kan er een spat neerslag vallen bij zo'n 5 graden. Dat houdt in dat je er prima opuit kan. Wat is er dit weekend allemaal te beleven in Drenthe?
Een kleine selectie van alle gebeurtenissen en evenementen in onze provincie.

Dutch Open Darts

Assen staat het hele weekend in het teken van twee wat grotere evenementen. In de Bonte Wever staan honderden darters en dartsters staan tegenover elkaar om te strijden in de Dutch Open Darts. Er worden dubbelpartijen en enkelpartijen gespeeld bij zowel de mannen als de vrouwen. Publiek is welkom om hun favoriete Nederlandse, of buitenlandse, darter aan te moedigen. Het toernooi wordt op zowel vrijdag, zaterdag als zondag afgewerkt.
Op Tjak: DutchOpenDarts
Dutch Open Darts in 2020 © rtv drenthe
Is bluesmuziek meer je ding? Dan kan je ook in Assen terecht, want het hele weekend staat in het teken van de blues tijdens de Asser Bluesdagen. Het festival wordt afgetrapt in City Hotel de Jonge, maar door heel Assen is er dit weekend blues te horen. Het drukste is de zaterdag, maar ook zondag kan je nog een bluesgraantje meepikken. Zelf blues willen leren spelen? Dat kan ook, want zaterdag is er in Podium Zuidhaege een workshop en een talentenpodium.

Tuinvogelstelling

Liever thuis vanachter het glas je weekend doorbrengen? Ook dan is er een prima weekendactiviteit de komende dagen. Het is weer Nationale Tuinvogeltelling het hele weekend. De regels: tel één keer een half uur alle vogels in je tuin of balkon. Vul vervolgens op de website van de tuinvogeltelling in welke vogels je gespot hebt. Na het weekend weten we weer of de huismus weer de winnaar is van de Nationale Tuinvogeltelling of dat de koolmees een spurt naar voren heeft gemaakt om zich op de eerste plek te nestelen.
Genieten van een lach en een traan na een drukke tuinvogelstellingdag is dit weekend heel goed mogelijk. Ja kan namelijk voor een prikkie naar een theatervoorstelling bij jou in de buurt, als je tenminste in de buurt van Emmen of Hoogeveen woont. Je kan naar een voorstelling in ATLAS Theater of Theater De Tamboer voor slechts tien euro. In De Tamboer zijn onder anderen Paul de Leeuw en Harm en Roelof te bezoeken. Ook zijn zaterdagmiddag de deuren geopend voor een Open Dag. Dat laatste geldt overigens ook voor het ATLAS Theater. Daar kan je trouwens voor tien euro naar Neil Diamond Memories of Tapas Kleinkunst.
Drents archief ingang
Drents Archief in Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Heb je niets met vogels, darts of theater dan kan je op zaterdag terecht bij het Drents Archief. Het is dan namelijk de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. Het thema dit jaar is Tweede Wereldoorlog en er zijn lezingen en workshops over het vinden van informatie over personen in de oorlogsarchieven en andere bronnen. Ook zijn er speciale rondleidingen door het depot en worden er politierapporten uit de oorlogsjaren van de Asser politie online gezet. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is van 12.30 uur tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. Aanmelden voor de lezingen en workshops kan via de website van het Drents Archief en is gratis.

Wandelen

Ga je liever aan de wandel dit weekend? Dat kan gewoon in heel Drenthe, maar in Odoorn wordt door Wandelvereninging Bargermarke de Oringertocht gehouden. Afwisselend over verharde en onverharde wegen wandel je een route door de omgeving van Odoorn en Exloo. Verdwalen kan wel, maar wordt lastig want je krijgt een routebeschrijving mee en er staan pijlen op de route. De startlocatie is Hotel Oringer Marke in Odoorn. De eerste wandelingen beginnen om 8.30 uur.
Huismussen
Huismussen in de tuin © Pixabay
Ook in Weiteveen kan je aan de wandel. Daar is een speciale Ganzenexcursie georganiseerd voor zaterdag. Het is een kijk- en luistertocht langs zo'n 40.000 ganzen in het Bargerveen. Het is wel vroeg vertrekken, want de wandeltocht begint om 7.00 uur vanaf het Veenloopcentrum.
Gewone weekenddingen doen, zoals naar de markt gaan kan ook. Het is zaterdag markt in onder andere Meppel, Assen en Hoogeveen. Wil je winkelen op zondag? Dat kan ook dit weekend in Drenthe, want in onder andere Emmen en Assen is het koopzondag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl