Barry Gepken en Monique de Haas: 'We gunnen iedereen zo'n tocht'

Barry Gepken Monique de Haas
Barry Gepken en Monique de Haas zijn na 5000 km wandelen weer thuis in Erica © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
5000 kilometer wandelen en dik een half jaar verder. Barry Gepken en Monique de Haas zijn weer thuis op Erica na hun pelgrimstocht naar Jeruzalem. De Drentse reizigers zijn blij dat de tocht van 5.000 kilometer door tal van landen en over hoge bergen nu voorbij is. Gepken: "Het is een droom die werkelijkheid is geworden."
Naast vele mooie ontmoetingen, was er ook veel verdriet en tegenslag. Monique viel een tijd uit vanwege een hernia en hond Maurice werd doodziek en overleed. Maar de eindconclusie nu ze weer op Erica thuis op de bank zitten: Barry en Monique gunnen iedereen zo'n wandelervaring.
Barry Gepken en Monique de Haas zijn terug van hun pelgrimstocht
De reis naar Jeruzalem verliep alles behalve voorspoedig voor het stel. Ook hond Maurice ging mee in het avontuur. Na iets meer dan maand kreeg Monique een acute hernia, nadat ze in Duitsland was gevallen. Monique ging terug naar huis om te herstellen en Barry vervolgde de tocht met hond Maurice. Nadat Barry de Alpen over was getrokken, kon Monique eind september weer aanhaken in Bosnië-Herzegovina.
Barry Gepken Monique de Haas
Barry, Monique en Maurice © Barry Gepken

Afscheid van Maurice

Niet veel later sloeg het noodlot weer toe. In Albanië werd hun hond ernstig ziek en besloot Monique met Maurice terug te reizen naar Nederland. De hond bleek kanker te hebben. Maurice was niet te redden en is begin december vredig ingeslapen.
Monique is met de as van de hond naar Cyprus gegaan en is daar weer aangesloten bij Barry, zodat ze de reis samen verder konden vervolgen. Gepken en de Haas: "Het doet zo'n pijn om hem zo jong al te moeten verliezen. We hebben zijn as op een aantal plekken onderweg uitgestrooid, op plaatsen die hij ook heel mooi zou hebben gevonden. Zelfs bij het graf van Jezus hebben we een beetje achter gelaten."
Barry Gepken en Monique de Haas
Barry Gepken en Monique de Haas in Jeruzalem bij het graf van Jezus © Eigen foto
Een week geleden bezochten Gepken en De Haas tijdens de laatste kilometers van hun monsterwandeltocht Bethlehem de geboorteplek van Jezus om daarna verder te trekken naar Jeruzalem. Eenmaal daar aangekomen bezochten ze de Heilig-Grafkerk, de plek waar Jezus na zijn dood zou zijn begraven. De twee zagen dat tal van mensen op de knieën gingen voor het graf en volgden hun voorbeeld.

Dagelijkse ratrace

De reis van Erica naar Jeruzalem kende volgens Gepken tal van hoogtepunten. "Ik heb in een nomadentent geslapen", begint hij zijn opsomming. "Ik heb nachten doorgebracht in grotten. Heb wonderschone natuur gezien. Er is eigenlijk te veel om op te noemen. Het is ongekend wat je allemaal meemaakt. En wij zijn zo dankbaar voor al die mensen die ons hebben gesteund. Ik gun het bovendien iedereen om even uit de dagelijkse ratrace te stappen en iets als dit te doen. Ook al is het maar voor een paar dagen. Kop leeg maken."
Gepken en de Haas hebben beiden een rugzak vol mooie ervaringen met mensen uit alle landen waar ze door heen liepen. Ze kregen overal hulp.
Barry Gepken over de mensen onderweg

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl