Tijdelijke locatie Kledingbank Hoogeveen geopend: 'Deze plek is broodnodig'

Kledingbank Hoogeveen
Vrijwilligers Bea en Willy van Kledingbank Hoogeveen © Wouter Westerveld / RTV Drenthe
De Kledingbank in Hoogeveen opent vandaag de deuren van het nieuwe onderkomen aan De Vos van Steenwijklaan. En daar zijn ze blij mee, het vorige pand was zo goed als versleten. Het dak lekte en het gebouw was niet meer warm te stoken. Afgelopen september dacht de organisatie zelfs dat ze nog dakloos zouden worden. Die problemen lijken nu verleden tijd.
"We zijn er ontzettend blij mee", vertelt vrijwilliger Bea Trompetter. "Het vorige pand begon redelijk gevaarlijk te worden. Het dak was krom, het lekte aan alle kanten en het was er ontzettend koud. Des te beter dat we dus een nieuw plekje hebben."

Broodnodig

De vrijwilligers zijn blij met de nieuwe plek, want een Kledingbank is broodnodig vinden ze. Het aantal mensen dat er gebruik van maakt neemt toe volgens de vrijwilligers. "Als ik kijk naar de aanmeldingen, dan is het gewoon triest. Mensen met kleine kinderen die dankbaar zijn dat ze hier wat kleding kunnen vinden. Het zou eigenlijk niet mogen."
Bea kent de andere kant van de medaille, in het verleden kwam ze er zelf regelmatig kleding halen. "Je hoopt dat je nooit in die situatie terechtkomt. Ikzelf heb het helaas ook meegemaakt. Dat komt, omdat ik in de schulden zat en ook problemen had met de belasting. Het is best een drempel om dan kleding ergens te halen."
Kledingbank Hoogeveen weer open

Uitgiftepunt

Vanwege het belang van de Kledingbank ging de organisatie daarom snel op zoek naar iets nieuws en vroegen ze om hulp bij de gemeente. "We hebben zelf geen pand om aan te bieden of dat geschikt was", vertelt wethouder Jeroen Westendorp. "Maar we hebben wel ons netwerk gebruikt. We staan in contact met veel sociaal maatschappelijke instellingen en daar is iets uitgekomen."
Hulp vonden ze bij vastgoedondernemer Wim Annen, die zijn pand beschikbaar stelt voor een jaar. "Ik vind het belangrijk dat zo'n initiatief een plek kan krijgen, daarom heb ik dit gedaan", zegt hij. Het gebouw werd eerst gebruikt voor het uitgiftepunt voor Oekraïners. Maar dat punt is inmiddels opgeheven. "Spullen kunnen ze nu krijgen bij de opvangplaatsen in Hoogeveen zelf, daarom was het niet meer nodig", vult Westendorp aan.

Tijdelijk contract

Ze zijn blij met de locatie, ondanks het feit dat het om een tijdelijk contract gaat. "Het is iets kleiner, maar het gaat erom dat we ons werk in ieder geval weer kunnen uitvoeren. En dat kan op deze manier, dat vinden wij het allerbelangrijkste", legt vrijwilliger Willy Timmer uit.
Vanavond gaan ze officieel open voor de klanten. "Vanaf 28 december hebben zijn wij al bezig met het verplaatsen van de Kledingbank naar deze locatie. Nu zijn wij allemaal aan rust toe, andere vrijwilligers mogen het werk vanavond doen" lacht Willy. "Ik ga lekker slapen straks", vult Bea aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl