'Soepelere regels voor zonnepanelen in beschermd dorpsgezicht Aa en Hunze'

Annerveenschekanaal
Annerveenschekanaal heeft een beschermd dorpsgezicht © RTV Drenthe
Het moet gemakkelijker worden om zonnepanelen te plaatsen op gebouwen in gebieden die zijn aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Gemeentebelangen Aa en Hunze vindt de geldende regels te streng en dient deze week een voorstel in om de regels te versoepelen.
Inwoners van gebieden met een beschermd dorpsgezicht moeten een vergunning aanvragen voordat ze zonnepanelen op het dak van hun woning mogen leggen. Voordat je die vergunning krijgt, moet je aan een aantal gemeentelijke regels voldoen. Lukt dat niet, dan mag je de panelen niet plaatsen.

Beschermd Annerveenschekanaal

"Ik snap het niet meer. Vanaf de openbare weg zijn de zonnepanelen nauwelijks te zien", zegt Rob Rietveld uit Annerveenschekanaal. Hij wil zonnepanelen plaatsen op zijn woning, maar de vergunningsaanvraag is afgewezen. "We willen allemaal onze eigen stroom opwekken, maar zo lukt dat mij niet."
Heel Annerveenschekanaal is aangewezen als beschermd dorpsgezicht en inwoners krijgen dus te maken met strengere regels dan de rest van de gemeente op het moment dat zij iets willen veranderen aan hun huis. De woning van Rietveld heeft al zonnepanelen, maar na de aankoop van een elektrische auto heeft hij er nog meer nodig.
Dat mag alleen niet van de gemeente. De panelen moeten komen op het voorste deel van het zijdak, maar volgens de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie (CRKC) tast dat het beschermd dorpsgezicht van Annerveenschekanaal aan.

'Discussie speelt overal'

Erfgoedvereniging Bond Heemschut uit Amsterdam ziet op steeds meer plekken discussie ontstaan over het verduurzamen van woningen en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meer dan twintig gemeenten in Nederland hebben de regels voor zonnepanelen inmiddels aangepast.
"Zonnepanelen hoeven niet perse een lelijk beeld te geven, het is alleen de vraag hoe je ze neer gaat leggen in beschermd gebied", vertelt Christian Pfeiffer van de Bond Heemschut. "Als je ze neerlegt, doe dat dan met kwaliteit. Maar zoek eerst naar alternatieven."
Als voorbeeld noemt Pfeiffer het plaatsen van zonnepanelen in dezelfde kleur van het dak of werken met een postcoderoos. Is het laatste geval leggen inwoners samen zonnepanelen op een plek buiten het zicht en profiteren gezamenlijk van de opgewekte elektriciteit.
Zo'n twintig gebieden in Drenthe vallen onder beschermd stads- of dorpsgezicht. Er gelden strengere regels voor verbouwingen of andere aanpassingen aan gebouwen.

Nieuwe regels

Rietveld zegt al rekening te hebben gehouden met het behoud van het uiterlijk van zijn woning. De panelen die al op zijn dag liggen, zijn net zo zwart als zijn dakpannen. Maar de regels staan simpelweg niet toe dat panelen te ver naar voren worden gelegd.
De inwoner van Annerveenschekanaal krijgt bijval van de fractie van Gemeentebelangen Aa en Hunze. Die partij dient aankomende donderdag tijdens de raadsvergadering een voorstel in om de regels aan te passen. Zonnepanelen in beschermd dorpsgezicht mogen nu niet op het voordak worden geplaatst. Dat wil de coalitiepartij veranderen.

Vergunningplicht blijft

"Uiteraard blijft een vergunning nodig, maar we willen niet dat het beschermd dorpsgezicht het plaatsen van zonnepanelen in de weg staat", zegt gemeenteraadslid Ina Oortwijn van Gemeentebelangen Aa en Hunze. "We willen allemaal van het gas af, maar dan zal er wel iets moeten gebeuren."
Ook met de beoogde nieuwe regeling blijft de CRKC aanvragen van inwoners beoordelen. Alleen als het echt niet anders kan mogen zonnepanelen op de voorkant van een woning worden geplaatst. De gemeenteraad van Aa en Hunze moet nog wel eerst instemmen met het voorstel van Gemeentebelangen.
Soepelere regels voor zonnepanelen in Aa en Hunze

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.