Eerste Speciale Cruyff Court van Drenthe in Vries

In Vries begint eind dit jaar de aanleg van het eerste Speciale Cruyff Court van Drenthe. De cliënten van Visio de Brink hadden daar om gevraagd. De Brink is een woon-, logeer- en dagbestedingslocatie voor mensen met een visuele en verstandelijke of andere beperking. "De cliënten voetballen graag, maar missen een aangepast voetbalveld op het terrein", aldus Visio de Brink.
Aangepast voetbalveld
Menko Olthof, coördinator vrijetijdsbesteding en vrijwilligers van Visio de Brink beschrijft wat er zo speciaal is aan het voetbalveld: "Het veld wordt rolstoeltoegankelijk en er wordt rekening gehouden met de belijning. Bovendien heeft het veld schuine hoeken, zodat het spel altijd door kan gaan. Ook kan er in de toekomst goalball gespeeld worden, een soort zitvoetbal voor mensen met een visuele handicap." Door de aanpassingen wordt het sporten toegankelijker gemaakt voor meer mensen.

Ontmoetingsplek
Naast het grote veld komt een kleiner veld. "Zo kunnen meer mensen tegelijkertijd gebruikmaken van het Speciale Cruyff Court", vertelt Olthof. Zowel cliënten van initiatiefnemer Visio de Brink als cliënten van Kentalis, Amigo, Cosis en SKID kunnen sporten op het veld. Ook kinderen en jongeren uit de omgeving zijn er welkom. Zo ontmoeten de cliënten andere dorpsgenoten. Olthof: "Het sociale aspect is voor alle mensen erg belangrijk". 

Financiering
De Cruyff Foundation en verschillende fondsen hebben al een groot bedrag beschikbaar gesteld voor het speciale voetbalveld, maar juist voor de aanpassingen die van een Cruyff Court een Speciaal Cruyff Court maken, is de financiering nog niet helemaal rond. Daarom is Visio de Brink een doneeractie gestart. 

De Cruyff Foundation heeft in 2018 wereldwijd 255 Cruyff Courts, waarvan 48 Speciale Cruyff Courts, aldus de Cruyff Foundation.
Deel dit artikel: