Haalbaarheid van overdekte ijsbaan in Drenthe gaat onderzocht worden

Schaatsen in een overdekte ijsbaan in Drenthe. Eind vorig jaar kwamen de KNSB en een ondernemer uit Rotterdam met een nieuw plan daarvoor. Er gaat nu onderzocht worden of dat een haalbaar plan is. Een meerderheid van de Drentse politiek is daar voor.
VVD, Sterk Lokaal, CDA, SP en JA21 komen woensdag tijdens de vergadering in de Provinciale Staten met een voorstel om een haalbaarheidsonderzoek te doen, inclusief een mogelijke locatiekeuze. "We vertrouwen een ondernemer niet op zijn blauwe ogen. Daarom willen we dit onderzoek", licht Alfred Schoenmaker namens Sterk Lokaal toe in het RTV Drenthe-programma Cassata. De PVV steunt dat onderzoek. En dat maakt het een meerderheid.
Sinds 2016 ligt er geen ijsbaan meer in Drenthe. In dat jaar sloot de ijsbaan van de Bonte Wever de deuren. Daarna is er nog lange tijd discussie gevoerd over een mogelijke ijsbaan in Hoogeveen of Assen, maar dat is op niets uitgelopen. De KNSB kwam eind vorig jaar met een nieuw plan, samen met initiatiefnemer Tijs Nederlof. Het gaat om een overdekte ijsbaan van 400 meter. De geschatte kosten zijn 3,5 à 4 miljoen euro. De kosten voor de ijsbaan die in Hoogeveen mogelijk zou komen, werden geschat op tientallen miljoenen euro.
4 miljoen euro van de provincie
In totaal gaat het volgens de ondernemer om een investering van 5 à 6 miljoen euro. Zelf wil hij 2 miljoen investeren. Er blijft dus 4 miljoen euro van de provincie gevraagd. De gemeenten hoeven volgens het plan niets bij te dragen.
Vorige week zijn de Statenleden bijgepraat over de plannen. Uit die presentatie is in ieder geval gekomen dat de politici binnenkort in Rotterdam een kijkje gaan nemen bij de baan.

Want in Rotterdam ligt al tien jaar zo'n ijsbaan. Geen hal zoals Thialf, maar een afbreekbare hal. Tijs Nederlof omschrijft het als een grote tent die op het ijs staat. Er is geen tribune en geen middenterrein. De hal is gemaakt van aluminium- en kunststofplaten. Maar er ligt wel echt ijs.
Niet alleen ijs om te schaatsen. Er is ook een hal voor bijvoorbeeld curling, shorttrack of ijshockey. "De curlingbaan in Rotterdam wordt veel gebruikt door bedrijven. Daarmee kan het uit", zegt Schoenmaker.
Gratis voor basisschoolleerlingen
"Dit plan is zo enorm goed voor de provincie", gaat hij verder. Hij benadrukt dat het vooral een goede zaak is voor de breedtesport. "De focus ligt totaal niet op topsport." Hij krijgt bijval van VVD'er Kees Vianen. "Wat je ziet gebeuren, en de KNSB geeft dat ook aan, is dat de jeugd steeds minder gaat schaatsen. Al die kinderen op de basisscholen kan je nu weer laten proeven aan schaatsen. Dat kan met dit concept." Het idee is namelijk om kinderen de eerste tien jaar dat de hal in Drenthe staat, gratis te laten schaatsen.
"Probleem is dat er geen cijfers zijn", reageert Ralph du Long namens de PvdA. De partij is niet meteen enthousiast voor de ijsbaan. En ook niet voor het onderzoek dat de vijf partijen willen laten doen. Du Long spreekt van de verkeerde volgorde. "Het is alsof een aannemer die naar iemand toegaat en zegt dat hij wel een offerte wil uitbrengen, maar dat je zelf langs de zaken moet gaan voor de prijzen." Hij vindt dat de ondernemer met de cijfers moet komen.

Alfred Schoenmaker reageert direct. "Het bedrijf heeft natuurlijk al onderzoek gedaan. Echter, wij als Statenleden willen getoetst hebben of dit plan in praktijk klopt. Als wij over dit soort investeringen praten, moet je weten waar je het over hebt."
De ChristenUnie ziet het onderzoek niet zitten. "We hebben eerder een gesprek gehad over ijsbaan in Drenthe", gaat Statenlid Bernadette van den Berg-Slagter in over de eerdere soap rondom de schaatsbaan Hoogeveen. "Daar hebben we nog een beetje slechte herinnering aan." Ze zegt te wachten op een vollediger plan voor een schaatsbaan. "Het is nu een slag in de lucht", vindt ook Du Long.
Energie
Een tweede reden waarom Van den Berg-Slagter een ijsbaan niet ziet zitten ligt in de hoek van de energie. "We leven in een tijd waar energie een vraagstuk is geworden. Een ijsbaan vraagt heel veel energie. Deze is energieneutraal", wijst ze naar de plannen. Een hal als in Rotterdam verbruikt zo'n 20 procent vergeleken met een hal als Thialf. Dat komt omdat er minder ruimte is om te koelen - er is immers geen middenterrein. Daarnaast moeten er zonnepanelen komen. 3000 zegt Van den Berg-Slagter. "Dat zijn ongeveer 30 tot 40 voetbalvelden. Waar leg je die neer? En je gebruikt de baan in de winter, wanneer de zon niet schijnt."
Locatie
In het onderzoek naar de haalbaarheid wordt mogelijk ook een locatiekeuze opgenomen. Nu is er nog helemaal geen zicht op een locatie. Er wordt gemikt op het zuiden van de provincie.
De partijen vragen de provincie om de uitkomsten van het onderzoek nog dit jaar te delen. Woensdag wordt het plan besproken in de Provinciale Staten.
Discussie over een ijsbaan in Drenthe