'Drenthe moet dé paardenprovincie van Nederland worden'

Drenthe moet paardenprovincie van Nederland worden
Drenthe moet paardenprovincie van Nederland worden © RTV Drenthe
Drenthe als het meest aantrekkelijke gebied voor ruiters uit heel Nederland. Dat is de droom van Stichting Paardenroutes Drenthe. Als eerste stap willen ze de slecht onderhouden ruiterpaden aanpakken.
"Pas op, boomwortels!" Menner Brigitte de Haas houdt vanaf de bok het pad goed in de gaten voor de twee ruiters achter haar. "Overhangende takken, stenen en wortels kunnen een paard blesseren, en zelfs kreupel maken." De afgelopen jaren is het onderhoud aan de ruiterpaden overgeleverd aan vrijwilligers en bereidwillige boswachters. "We doen veel zelf", vertelt De Haas. "Maar sommige takken en wortels zijn te groot en te zwaar."
"Staatsbosbeheer is bijna tien jaar geleden gekort op het budget voor het onderhoud van ruiter- en menroutes", legt Marjolein van Tiggelen uit. Als voorzitter van Stichting Paardenroutes Drenthe wil ze dat er structureel beleid komt voor het bijhouden van de paden. "Er ligt 900 kilometer aan ruiterpad door Drenthe. Het zijn prachtige paden, maar dat moet wel zo blijven."
Afgelopen week overhandigde Van Tiggelen haar visie op paardenrecreatie aan de provincie en het recreatieschap Drenthe. "Drenthe is de oerprovincie van Nederland. Wij denken dat paarden daar goed in passen. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van de omgeving." De stichting wil niet alleen goede paden, maar ook voldoende rustplaatsen. "Picknicktafels met een plek waar je een paard kan aanbinden. Misschien ook horecagelegenheden met paardenstalling."
Drenthe presenteert zich als wandel- en fietsprovincie. "Paardrijden hoort er ook bij," vindt Van Tiggelen. "Als we erover in gesprek gaan, denk ik dat we ver komen."
Drenthe moet de paardenprovincie van Nederland worden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl