Wat deed mijn opa in de Tweede Wereldoorlog nou echt?

Drents Archief
Zelf zoeken in het Drents Archief naar de geschiedenis van je familie in de Tweede Wereldoorlog © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe
Wat deed mijn opa in de Tweede Wereldoorlog? Waarom steunde hij de Duitsers? Of waar verborg hij onderduikers? Het Drents Archief wil mensen met zo'n zoektocht en mensen die meer willen weten wat er in de Tweede Wereldoorlog in hun dorp of streek gebeurde, helpen.
Daarom was er vandaag een speciale Tweede Wereldoorlog familiedag in het archief. De foto op de banner bij de voordeur is veelzeggend. Een opa die al pijprokend het SS-weekblad Storm leest.
Joke Wolff van het Drents Archief: "We willen mensen die zelf onderzoek willen doen naar hun familie in de Tweede Wereldoorlog tips en trucs geven. Deze dag is dus niet bedoeld voor historici, die weten de weg wel te vinden. Via workshops, rondleidingen en mensen helpen met hun zoektocht willen we ze laten zien wat er allemaal mogelijk is als je zelf onderzoek wilt doen naar je familie in de oorlog."
Drents Archief
de workshops hoe je zelf kunt zoeken naar familie in bronnen van de Tweede Wereldoorlog zaten goed vol © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe

Zoektocht naar mensen die boerderijen van NSB'ers draaiende hielden

Berend Eggens is één van de bezoekers vandaag. Vrijwilliger Ali Stuiver maakt hem wegwijs in het digitale zoeksysteem van het archief. Eggens heeft contact met een achterkleinkind van een vroegere NSB-burgemeester. Hij is op zoek naar mensen uit Sleen die na afloop van WOII korte of langere tijd de boerderijen van NSB-boeren draaiende hebben gehouden. "NSB'ers werden gevangen gezet in kamp Westerbork. Sommigen waren na een paar weken alweer thuis omdat ze via de Nationale Bond Landbouw en Maatschappijautomatisch NSB-lid waren geworden en verder niks op hun kerfstok hadden. Maar er zaten er ook tussen die wel degelijk foute zaken hebben uitgespookt tijdens de oorlog, die zaten er wel een paar jaar."

Schaamte of in alle rust zoeken

Uiteraard zullen er volgens Wolff vandaag ook mensen komen die niet meteen te koop lopen met de zoektocht naar de handel en wandel van een opa die NSB'er was. "We hebben elke donderdag een spreekuur Tweede Wereldoorlog. Je kunt tijdens werkdagen ook altijd terecht voor een-op-eenhulp van een medewerker die je kan begeleiden bij je eigen onderzoek."
Wat deed mijn familie in WO II?

Waarom nu pas zoveel belangstelling?

De toegenomen belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog komt volgens Wolff doordat veel documenten en bronnen uit de Tweede Wereldoorlog en de periode net daarna onlangs openbaar zijn geworden. "Dat stimuleert het onderzoek. En ook zien we dit: De eerste generatie die de oorlog heeft meegemaakt is inmiddels overleden. De Tweede generatie is met pensioen, die heeft nu eindelijk tijd om het eens echt uit te gaan zoeken. Maar we zien ook dat de derde generatie heel veel belangstelling heeft voor wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.