Medewerkers ziekenhuizen gaan volgende maand staken

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn houden woensdag 20 november een landelijke ziekenhuisstaking. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.
Tijdens de staking zullen de ziekenhuizen hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken. De vakbonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen meedoet. Of het Drentse ziekenhuispersoneel aan de actie meedoet, is nog niet bekend. Eerder waren er wel al acties in Assen en Meppel.

Eisen

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van vijf procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.
Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Eerdere acties in Drenthe

Al enkele maanden is er een estafetteactie in het land gaande. Daarbij draait het personeel van een ziekenhuis zondagsdiensten. Vorige week deed het personeel van het Isala Diaconessenhuis in Meppel hier aan mee. Eerder voerde ook het personeel van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen al actie.
Lees meer: Medewerkers Isala Diaconessenhuis in Meppel staken: 'Tijd dat we voor onszelf opkomen'
Aanbod werkgevers
De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.