Vrije trap: 23 scholieren in Beilen scheidsrechter

Geen school, maar een dag voetbalveld. 23 leerlingen van CSG Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College in Beilen zijn gisteren geslaagd voor hun scheidsrechtersdiploma.
De Beiler voetbalclubs vv Beilen en Fit Boys houden al sinds 2011 in samenwerking met de middelbare scholen in het dorp een scheidsrechtersdag. In een dag tijd wordt de jeugd klaargestoomd tot jeugdscheidsrechter door scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD).

Na een ochtend met theorie, gingen de scheidsrechters in de dop het veld op voor een praktijkexamen. Onder hun leiding speelde de jongste voetbaljeugd van Beilen en Fit Boys verschillende wedstrijdjes.

Robert Beute, docent Lichamelijke Opvoeding van CSG Vincent van Gogh, vindt het een mooi initiatief. "Wij willen de leerlingen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen op een gebied waarin zij veel plezier beleven. Door de cursus te volgen, kunnen zij een scheidsrechters-certificaat halen en op een leuke manier iets teruggeven aan de maatschappij door wedstrijden te gaan fluiten. Leerlingen leren daarnaast bepaalde vaardigheden als communiceren, houding, voorbereiden en leidinggeven."

Aan het eind van de middag ontvingen alle 23 deelnemers hun certificaat. Vanaf nu mogen zij wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. In de afgelopen acht jaar zijn op deze manier al driehonderd jonge scheidsrechters opgeleid.