Paddenstoelenparadijs rondom het Boekweitenveen

De groene knolamaniet is een van de meeste giftige paddenstoelen ter wereld. (Rechten: Saxifraga/Lucien Rommelaars)
De groene knolamaniet is een van de meeste giftige paddenstoelen ter wereld. (Rechten: Saxifraga/Lucien Rommelaars)
Industriële activiteiten zorgen nog wel eens voor een verontreinigde bodem. Ook rondom het Boekweitenveen in de buurt van Gieten is dit het geval, maar dan met een mooi natuurverschijnsel tot gevolg. Ooit stond er een baksteenfabriek en tegenwoordig is het een paddenstoelenhotspot.
Het terrein is afwisselend met wat hoger gelegen stukken, wat water, wat heide en heel veel paddenstoelen. Gewimperde aardsterren, varkensoren, kleine stinkzwammen, groene knolamanieten en er is zelfs een blauwe stekelzwam gevonden.

Bijzondere paddenstoelen

Het zijn stuk voor stuk bijzondere paddenstoelen en boswachter Evert Thomas is enthousiast. "Ik weet dat de gewimperde aardsterren op een aantal plekken in het bos bij Gieten voorkomen, maar bij ons in het Hart van Drenthe zie ik ze nooit. Ze zien er prachtig uit!" De groene knolamaniet is de giftigste van het stel.

Ereplaats

Dankzij de hoeveelheid en verscheidenheid van paddenstoelen heeft het Boekweitenveen een plekje verdiend in de nieuwe verspreidingsatlas met waardevolle paddenstoelengebieden. Op deze online kaart geven bijna vijftig stippen de meest bijzondere vindplaatsen van het land weer. Ook vaatplanten, mossen en korstmossen hebben een plek in de atlas.

Bakstenen

Voor de baksteenfabriek werd indertijd volop kalk aangevoerd en een deel daarvan is in de grond terecht gekomen. "Dat leverde een schrale maar behoorlijk kalkrijke grond op en die twee omstandigheden maken dat er veel verschillende paddenstoelen groeien", aldus Rob Chrispijn, een van de auteurs van de verspreidingsatlas.

Wil je meer natuurnieuws zien? Kijk dan komende zaterdag vanaf 17.11 naar ROEG! op RTV Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.