Schoolreisjes dichter bij huis door hogere reiskosten

Schoolreisje, bus
Scholen huren minder vaak een bus voor schoolreisjes © ANP / Hollandse Hoogte / Jilmer Postma
Niet naar een groot pretpark met de bus, maar op de fiets naar een park met buitenactiviteiten zoals klimmen. Het schoolreisje ziet er dit jaar heel anders uit voor leerlingen van groep 7 van basisschool Harm Smeenge in Beilen.
Veel schoolreisjes zijn dit jaar minder spectaculair, minder lang en vooral minder ver, schetst de NOS een landelijke trend. Dat komt doordat de kosten voor dit soort tripjes flink zijn opgelopen. Daarnaast komt er ook nog eens minder geld binnen, doordat de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage zijn veranderd.

Bus is duur

"De bus is de grootste onkostenpost", zegt leerkracht Sylvia Manders van de Beiler school over de keuze om op de fiets naar Grolloo te gaan. "Stel dat het budget 25 euro per leerling is, dan gaat daarvan zo'n 20 euro naar de kosten voor de bus. Je kunt dus nagaan dat er niet heel veel meer overblijft voor de rest, bijvoorbeeld om een patatje te eten."
Bekijk hieronder de video die de NOS maakte bij de school in Beilen:
Schoolreisjes minder spectaculair
Touroperators hebben het, ondanks de gestegen kosten, nog altijd druk. Doordat er een tekort is aan chauffeurs, kunnen zij op dit moment niet eens aan alle aanvragen voldoen. Toch zien zij ook dat scholen worstelen met de budgetten.
"We merken vooral dat kleinere scholen een probleem hebben, zij kunnen wat minder makkelijk met budgetten schuiven", zegt Klaas Veenstra van Veenstra Reizen. "De entreeprijzen voor pretparken zijn gigantisch gestegen. Dus zoeken ze het iets meer dichterbij, met minder kilometers en minder uren."

Niet mee op reis

Naast de gestegen schoolkosten is ook de vrijwillige ouderbijdrage van invloed op de uitbundigheid van schoolreisjes. Tot twee jaar geleden namen sommige scholen een kind niet mee op reis als er niet voor was betaald. Dat mag nu niet meer.
En dat zorgt voor minder budget bij scholen, zien ze ook in Beilen. "We merken dat steeds meer mensen de bijdrage niet meer kunnen betalen", zegt Manders. "Dat is heel erg logisch in deze dure tijden. Maar daardoor komt er bij ons dus wel minder geld binnen."
Ook op middelbare scholen, waar de reis vaak naar een Europese bestemming gaat, hebben de nieuwe regels over de bijdrage impact. "We horen dat ze daardoor soms noodgedwongen hun reis moeten schrappen, omdat het risico te groot wordt", zegt een woordvoerder van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen. "Als één ouder uiteindelijk niet betaalt, kan je dat wel opvangen. Maar als het er veel meer zijn, niet meer."

Berlijn, Parijs of Londen

Volgens de touroperators reizen middelbare schoolklassen dit jaar nog altijd af naar populaire bestemmingen als Berlijn, Parijs of Londen. "Maar Barcelona is bijvoorbeeld wat minder in trek", zegt Veenstra. "Vooral de kosten van accommodaties zijn enorm gestegen, verhoudingsgewijs nog veel meer dan de uurlonen en de brandstof."
Als de reis echt in het gedrang komt, zoeken scholen en ouders wel allerlei creatieve oplossingen, zoals het gebruik van fietsen. Of ouders rijden zelf.
Volgens de VO-raad zijn er nu ook meer scholen die een reis pas door laten gaan als voldoende ouders bevestigen de bijdrage te betalen. "Daardoor zie je dat vooral de scholen in de minst welvarende gebieden de gevolgen merken", zegt een woordvoerder. "Dat is wrang."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl