Liefdesbaby voor 'echte match' olifant Swe Zin en bul Timber: Nagarr geboren in Wildlands

Olifant Nagarr
Nagarr tussen de rest van de kudde © Wildlands Adventure Zoo
Dierentuin Wildlands Adventure Zoo in Emmen is een olifant rijker. Vanochtend vroeg is een gezond olifantenkalfje geboren. Volgens de dierentuin was het vrij snel duidelijk dat het een mannetje is, waarop de verzorgers hem de naam Nagarr hebben gegeven.
Nagarr betekent kleine draak in het Birmaans. "Zijn moeder heeft een heel sterk karakter. En dit vonden wij wel toepasselijk. Ze heeft een klein draakje voortgebracht. En het klinkt nog eens heel erg stoer", zegt verzorgster Lisa Schurman lachend.

Bijzondere bevalling

Het is voor het eerst dat moeder Swe Zin, zelf geboren in augustus 2007 in Emmen, een kalf heeft gekregen. En op een bijzondere manier: op beveiligingsbeelden is te zien dat zij liggend is bevallen. Dat is nog niet eerder door de Emmer dierverzorgers waargenomen bij een olifantenbevalling.
"Een olifant blijft eigenlijk altijd staan tijdens de bevalling", vertelt Schurman. "Zij heeft dat in principe ook gedaan. Maar bij de laatste wee is ze gaan liggen en is Nagarr liggend geboren. We waren allemaal verbaasd hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. Wij hebben het in ieder geval niet eerder meegemaakt."

Tweede kalf

Vader van het pasgeboren stiertje is olifantenstier Timber. Timber kwam in 2020 speciaal voor een succesvolle dekking van Swe Zin vanuit Diergaarde Blijdorp Rotterdam over naar Emmen. De vorige fokstier toonde geen enkele interesse in Swe Zin, maar een dracht was voor de gezondheid van haar belangrijk, aldus de dierentuin. "We hebben echt Timber-dates gedaan om haar drachtig te krijgen. Ze zijn echt tortelduifjes als ze bij elkaar in de buurt zijn. Heel leuk om te zien."
Een olifantendracht duurt gemiddeld 22 maanden. In februari 2021 werd er voor het laatst een kalf in Wildlands geboren: het stiertje Ka Yan.
De geboorte van olifantje Nagarr in beeld: (tekst gaat verder onder video)
De bevalling van olifantje Nagarr in beeld

Rust

Op dit moment staat de olifantenkudde met de nieuwe aanwinst binnen in de grote tropische kas van het park, zodat het jong tot rust kan komen en goed kan drinken. Nagarr wijkt niet van moeders zijde en ook zijn tante Ma Yay Yee houdt hem goed in de gaten. Ook de rest van de familiegroep is steeds in de buurt.
In totaal telt de kudde in Emmen nu twaalf olifanten. Drie volwassen vrouwen, één volwassen bul, zeven jonge stieren en dit pasgeboren kalfje. Zij leven doorgaans in twee groepen in Wildlands. De familiekudde met de dames en jonge stieren en een mannengroep. Om de populatie Aziatische olifanten in dierentuinen genetisch gezond te houden bestaat er een fokprogramma.
Dit zogenoemde EEP is een soort huwelijksbureau die de genetische variatie van de olifanten zo groot mogelijk houdt. Er worden vanuit het stamboek fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.
Olifantenverzorgsters Lisa Schurman en Roxanne Boer van Wildlands
Olifantenverzorgsters Lisa Schurman en Roxanne Boer van Wildlands © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl