Crisis gemeente Westerveld opgelost, VVD in nieuw college

De VVD neemt plaats in het nieuwe college in Westerveld (Rechten: RTV Drenthe/Andries Ophof)
De VVD neemt plaats in het nieuwe college in Westerveld (Rechten: RTV Drenthe/Andries Ophof)
De VVD schuift aan in een nieuw college in de gemeente Westerveld met DSSW-SW en Gemeentebelangen. Daarmee keert Klaas Smidt terug als wethouder. Hij was al twee keer eerder wethouder voor de VVD in Westerveld.
In september viel het vorige college, nadat Progressief Westerveld het vertrouwen in de coalitiepartners DSSW-SW en Gemeentebelangen opzegde. Op advies van informateur Michiel Herweijer werd daarop met de oppositie in de raad het gesprek aangegaan.

Lees meer: Progressief Westerveld zegt vertrouwen op in coalitiepartners

De wethouders Henk Doeven (DSSW-SW) en Jelle de Haas (Gemeentebelangen) blijven aan. Het nieuwe college heeft een nieuwe programma-begroting opgesteld. Op 29 oktober legt het college het bestuursakkoord voor aan de raad. Diezelfde avond wordt Klaas Smidt geïnstalleerd.

Opluchting

Geke Kiers van de partij DSSW-SW is opgelucht dat er weer een compleet college is. "Op zich ging het de afgelopen weken ook goed. De zittende wethouders konden gewoon hun werk doen. Maar ik ben blij dat het college nu compleet is."
De afgelopen weken werden er vele gesprekken gevoerd met alle partijen in de gemeenteraad. Daaruit bleek dat de VVD goed met het bestuursakkoord uit de voeten kon.

Lelieteelt

In het vorige college was lelieteelt een heikel punt. Kiers denkt dat dit nu achter de rug is. "Door het Rijk is in juni een motie aangenomen over gewasbeschermingsmiddelen. Er is nu een Rijkspilot waarin dit wordt opgepakt. Dat brengt rust in het dossier."
Hoewel Progressief Westerveld uit het college is gestapt en nu oppositie voert, is ook hier volgens Kiers de kou uit de lucht. "De afgelopen periode hebben we ook goed overlegd over de voortgang. Wij denken nu constructief te kunnen optrekken."

Lees meer: Progressief Westerveld: DSSW-SW en Gemeentebelangen lieten coalitie expres klappen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.