Boerderijgezin Ruinerwold volgelingen van Moonsekte

Het boerderijgezin dat jaren geïsoleerd zat in Ruinerwold, zou zijn aangesloten bij de Moonsekte, ook wel moonies genoemd. Ook de Oostenrijker Josef B., die het gezin vasthield, was lid van deze sekte.
Het gezin en Josef B. kennen elkaar daar ook van. Dat zeggen bronnen tegen RTV Drenthe. De familie zou al vanaf de tijd dat ze in Hasselt wonen bij de Verenigingskerk horen, zoals de religieuze beweging internationaal heet.

Verenigingskerk

Leider was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij riep zich in de vijftiger jaren uit tot messias. In 1965 is de beweging naar Nederland gebracht. Leden van de Verenigingskerk zijn heel erg naar binnen gericht, op de eigen familie. Sekteleider Moon, die zeer vermogend was, overleed in 2012.
Moonies zitten verspreid over de hele wereld. Volgelingen leven van donaties. Ook het gezin, dat negen jaar geïsoleerd leefde in de afgelegen boerderij in Ruinerwold, zou op die manier geld hebben gekregen. De vader van het gezin zou altijd veel goed werk hebben verricht voor de sekte. Nadat hij drie jaar geleden door een herseninfarct werd getroffen, waardoor hij deels verlamd raakte, bleef het gezin om deze reden ook geld ontvangen. Bij huiszoeking door de politie zou in de boerderij een groot bedrag aan contanten zijn ontdekt.

Rondjes lopen

De rituelen die bij deze sekte horen, zijn onder meer dat volgelingen elk half uur moeten bewegen in een cirkel. Omdat de vader en vijf van zijn kinderen maandag zijn ondergebracht in een bungalowpark in de gemeente De Wolden, stuitte dat op problemen. Ze moesten buiten de rondjes lopen, omdat dat in het huisje niet lukte. Op het moment dat andere gasten op het bungalowpark dat zagen gebeuren, en er foto's van maakten, is besloten het boerderijgezin elders onder te brengen.
De 25-jarige zoon, die zondagavond bij het café in Ruinerwold uiteindelijk hulp zocht, is inmiddels ook naar een andere locatie overgebracht. Hij zit niet bij de rest van het gezin. Alle leden van het gezin krijgen hulp van landelijke hulpverleningsinstanties.
Dossier Gezin Ruinerwold

Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoort of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.