Buren van Krans in Assen willen niet tegen geluidsmuur aankijken

Krans Marsdijk
Handelsbedrijf Krans wil een metershoge betonnen geluidsmuur plaatsen om aan de geluidsnormen te voldoen © Handelsbedrijf Krans/Roelofs
De twee jaar durende soap rond Handelsbedrijf Krans in Assen duurt voort. Een metershoge betonnen muur, die het bedrijf wil plaatsen tegen geluidshinder, zien de achterburen absoluut niet zitten. Ze gaan dan ook bezwaar maken.
Krans, die op het bedrijventerrein aan de rand van de wijk Marsdijk zit, kreeg vorige week een omgevingsvergunning van de gemeente voor de geluidsmuur. Het gevaarte bestaat uit stapelbare betonblokken, en wordt vierenhalve meter hoog en tachtig meter lang.
Het handelsbedrijf verzorgt in het hele land verkeersafzettingen, maar maakt volgens de woonbuurt te veel lawaai zodra Krans-medewerkers moeten uitrukken met hun vrachtwagens en materiaal. Vooral over het geluid in de nacht zijn er klachten.

Wachten met aanleg

Krans wilde gisteren al met de bouw van de hoge betonmuur beginnen, ook al is er officieel zes weken tijd om bezwaar te maken. "We zijn inmiddels al meer dan een half jaar met deze geluidsmuur bezig. Al die tijd hebben we moeten wachten op de gemeentelijke beslissing of deze muur kon doorgaan", zei directeur Martin Krans.
Hoe langer hij wacht met de muur, hoe duurder het wordt. "We zijn al snel 70.000 tot 80.000 euro kwijt voor deze muur, dat was vorig jaar stukken minder. De aannemer heeft nu tijd voor deze klus, en we kunnen deze week ook de betonblokken krijgen", aldus Krans. "Of ze na de procedure nog wel tijd voor ons hebben, is maar afwachten. En of de betonblokken dan nog beschikbaar zijn, is ook zeer de vraag. Het risico, dat er een rechtszaak komt van de buren, dat neem ik dan maar op de koop toe."
Maar na een telefoontje van de gemeente, besluit Krans alsnog te wachten met de betonmuur. Wel met de toezegging vanuit het Asser stadhuis dat ze niet gaat handhaven op geluidsoverlast zodra er klachten van buren komen. "Anders hadden we de boel doorgezet", legt Krans later uit.

Uitzicht wordt verpest

Buurtbewoner Jack Frieling zegt namens zes huishoudens aan de Overstoep bezwaar te gaan maken tegen de betonnen muur van Krans. "Het uitzicht wordt straks verpest met zo'n hoge geluidsmuur. Het licht wordt met zo'n hoog gevaarte uit onze woningen ontnomen. Ik snap dat Krans iets tegen de geluidsoverlast moet doen, maar niet op deze manier."
Krans Marsdijk
De groenstrook die Krans bij z'n bedrijf heeft aangetrokken levert uiteindelijk veel ellende op © RTV Drenthe / Margriet Benak

Groenstrook kiem van ellende

Het gedoe rond Krans komt allemaal voort uit de aankoop van een gemeentelijke groenstrook, twee jaar geleden, door het bedrijf. Hiermee is, zo blijkt achteraf, de kiem gelegd voor een hoop ellende.
Krans wilde meer opslagruimte voor al zijn aanhangers met verkeersafzettingen. Met de tien meter brede openbare groenstrook erbij, dacht Krans weer jaren vooruit te kunnen aan de Wagenmakerstraat. Maar ze kwamen bedrogen uit. Zodra de struiken op de groenstrook door hen werden gekapt, om het stuk grond bij het bedrijf aan te trekken, stonden de achterburen van de Overstoep op de achterste benen.

Boswal terug

Ze eisten hun oude boswal terug, als natuurlijke afscheiding en ook geluidswal tussen hen en Krans. Daarna moet de gemeente, na maanden van getouwtrek, ruiterlijk toegeven dat er op het stadhuis een grove fout is gemaakt: De tien meter brede groenstrook had nooit verkocht mogen worden voor bedrijfsmatig gebruik.
Assen wil nu weer een strook van vijf meter terugkopen van Krans, die alles al betaald heeft, z'n nieuwe stuk terrein al verhard heeft, en ook al nieuw groen plantte tegen het hekwerk op de nieuwe erfafscheiding. De directeuren Martin en Lucien Krans vinden dat Assen zich aan de afspraken uit het koopcontract moet houden. "Aan slechts vijf meter hebben we niets. En alles is nu ook weer mooi groen, en nog veel netter dan de wildernis die er jaren stond."

Boven geluidsnorm

Toch zitten de gebroeders Krans met een ander probleem opgescheept, door het gedonder over de groenstrook. Door geluidsmetingen is boven komen drijven dat Krans met z'n activiteiten boven de geluidsnormen uit de milieuvergunning zit. De gemeente wil dat hij dit oplost, anders moet hij daar weg.
Krans Marsdijk
Handelsbedrijf Krans aan de Wagenmakerstraat baalt van gedoe om groenstrook © RTV Drenthe / Margriet Benak

Muur is remedie

De geluidsmuur is volgens Martin Krans dé vereiste remedie, om aan de milieuregels van Assen te voldoen en geen handhaving op de stoep te krijgen. De muur plaatst hij trouwens op z'n eigen, oorspronkelijke bedrijfsgrond, tien meter van de nieuwe erfgrens. "Dat is gezien de hoogte een vereiste in de omgevingsvergunning." Wel komt er in de betonnen muur een opening van tien meter breed, zodat een elektrische vorkheftruck er doorheen kan. Die zet aanhangers achter de muur neer op de aangekochte strook grond.
"Zo kunnen we toch die grond nuttig gebruiken. Voor zolang het duurt." Want over terugkoop van de helft door de gemeente, zijn ze het lang niet eens met de gemeente. Krans vindt dat de gemeente de oorspronkelijke deal van dik twee jaar geleden moet nakomen, en van de hele groenstrook bedrijfsbestemming moet maken. "Die toezegging staat zwart-op-wit. Maar door alle gedoe is het nog altijd officieel een groenstrook", zegt Krans.

Verplaatsing naar Assen-Zuid

Intussen praten gemeente en gebroeders Krans over bedrijfsverplaatsing van de hele handel naar Assen-Zuid. Daar is 8500 vierkante meter voor het bedrijf gereserveerd op het nieuwste bedrijventerrein van Assen, langs de A28. De gemeente wil op die manier voor eens en altijd de overlast oplossen.
Voor Krans hoeft die verplaatsing niet zonodig. Ook al zit hij dan pal aan de snelweg, wat zeer handig is bij calamiteiten als er ergens verkeersafzettingen nodig zijn. "We zaten hier altijd prima, tot het gelazer over de groenstrook. En zomaar het hele bedrijf verhuizen moet wel betaalbaar zijn voor ons. Met de huidige bouwprijzen en materiaalkosten worden de offertes die we voor nieuwbouw laten maken steeds duurder. Wij waren al geholpen met de groenstrook erbij, niet wetend wat er allemaal achterweg zou komen."

'Geen spijt, wel triest'

Spijt heeft Martin Krans verder niet, dat hij ooit bedacht de groenstrook erbij te willen. "Wij hebben naar eer en geweten die grond erbij gekocht, met instemming van de gemeente. Alle afspraken zijn wij tot nu toe nagekomen. Dat we nu twee jaar in dit drama zitten, daaraan hebben wij geen schuld. Triest is dit allemaal wel. Het vreet tijd, energie en geld."
Ondertussen willen de buren maar één ding, verplaatsing van Krans naar Assen-Zuid. "Zo'n bedrijf hoort hier eigenlijk niet bij een woonwijk te zitten. Ze groeien hier uit hun voegen. Ik snap Krans aan de ene kant ook wel, dat je als ondernemer niet zomaar een nieuwe bedrijfshal kan bouwen. Maar als het aan ons ligt komen gemeente en bedrijf er snel uit", zegt buurtbewoner Frieling.

Spel gespeeld

De bewoner heeft het idee dat het spel tussen Krans en gemeente 'over de hoofden van de buurt wordt uitgespeeld'. "We hebben ons een hele tijd stil gehouden, en ons niet met de zaak bemoeid, om beide partijen de tijd te gunnen. Maar ineens komt die vergunning voor de geluidsmuur uit de hoge hoed. We schrokken ervan."
Een woordvoerder van de gemeente Assen wil inhoudelijk verder niet reageren op de kwestie rond Krans. Niet op de bezwaren tegen de muur, wel of geen legalisering van de groenstrook, of de bedrijfsverplaatsing. "We zijn met het bedrijf in gesprek en daar laten we het voorlopig bij."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.