Harmonium Museum mikt op onderkomen in voormalig zalencentrum De Giraffe in Emmen

Koos Salomons (links) en (toenmalig bestuurslid) Wietze Koops hopen dat het Harmonium Museum blijft bestaan
Koos Salomons (links) en (toenmalig bestuurslid) Wietze Koops hopen dat het Harmonium Museum blijft bestaan © RTV Drenthe/Dylan de Lange
De voormalige melkfabriek, de oude Berini-fabriek en de Bethelkerk: deze locaties in Emmen passeerden in het afgelopen jaar de revue als mogelijk nieuw onderkomen voor het Harmonium Museum. Inmiddels heeft het bestuur de pijlen gericht op een weer een nieuwe locatie: de Vlinderzaal van het voormalige zalencentrum De Giraffe.
Het grootste gedeelte van het zalencentrum, pal achter het voormalige Fletcher Hotel, wordt door eigenaar Samen Investeren verhuurd aan de Vrije Baptisten, die de ruimte gebruikt als Stadskerk. Voor de Vlinderzaal bestond er nog geen bestemming. Als het aan het bestuur van het Harmonium Museum ligt, komt daar snel verandering in.
"Wij vinden het een ideale locatie", aldus Salomons, die wijst op de centrale ligging en de vloeroppervlakte (bijna 1000 vierkante meter). Alles valt of staat wel met de beslissing van de gemeente. "Wij verzoeken de gemeente om bij te dragen aan de verhuiskosten. In december hebben we daarom een aanvraag gedaan voor een bedrag van 34.000 euro."
Het is de bedoeling dat er ook bij de provincie wordt aangeklopt voor een tegemoetkoming.

Geelvinck

Bij groen licht wordt de Muziekfabriek de nieuwe naam en gaat het om meer dan enkel harmoniums, vertelt Salomons. "Het is niet de bedoeling om alle muziekinstrumenten te tentoonstellen. De nadruk komt te liggen op de hoogtepunten uit de collectie." Voorts wil het museum af van de huidige magazijn-achtige opstelling en wordt het streven een verbeterde museale uitstraling.
Hiervoor wordt de samenwerking gezocht met het Geelvinck Museum met locaties in Heerde en Amsterdam. Hun collectie omvat ruim 300 toetsinstrumenten uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Een deel daarvan zou in bruikleen geëxposeerd kunnen worden in Emmen, aldus Salomons.
Voormalig zalencentrum De Giraffe Emmen
Het voormalige zalencentrum van De Giraffe © RTV Drenthe / Rien Kort
"We willen het breder trekken dan enkel harmoniums. Het concept van de Muziekfabriek bestaat uit harmoniums, de deelcollectie van Geelvinck en een educatieve functie. "We denken ook om een kleine muziekschool onder deze vlag te starten." Salomons verwacht komend voorjaar een antwoord van de gemeente te ontvangen.

Verhuizing CBK

Het Harmonium Museum bevindt zich momenteel in het Veenpark in Barger-Compascuum, maar past niet langer in de nieuwe koers die de Zuidoost-Drentse attractie wil inslaan. Het museum, met een collectie van ongeveer 200 instrumenten, is daarom op zoek naar een nieuwe plek. De keuze viel eerst op oude melkfabriek in Noordbarge, waar zich onder meer het Centrum Beeldende Kunst (CBK) bevindt.
Het CBK verhuist op termijn naar het Rensenpark en het museum zou de oude stek vervolgens kunnen innemen, was het idee. De gemeente reageerde destijds alleen niet al te enthousiast, aldus bestuurslid Koos Salomons.

Panden verkocht

Vorig jaar zomer kwam hij met twee nieuwe kandidaten op de proppen: de Bethelkerk in het Emmer centrum en de voormalige Berinifabriek op industrieterrein Bargermeer. Inmiddels zijn beide een gepasseerd station. Beide panden zijn inmiddels verkocht aan derden. De eerste aan de evangelische gemeente, de tweede aan een belegger. De toekomstplannen van de nieuwe eigenaren biedt geen ruimte voor een museum, aldus Salomons.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl