OM eist 3,5 jaar cel voor reeks ‘laffe’ inbraken in Assen

Een inbreker aan het werk
Een inbreker aan het werk © Pixabay
Een 39-jarige man uit Assen hangt voor zeven woninginbraken in zorgcentra en seniorencomplexen een celstraf van 3,5 jaar boven het hoofd. De officier van justitie noemde de inbraken 'uiterst laf'.
De drugsverslaafde man was volgens de aanklager van augustus tot november actief in Assen en had het vooral gemunt woningen met sleutelkastjes. De kastjes brak de inbreker open, hij doorzocht de woning en maakte onder meer geld, pasjes en elektronica buit. Bij één woning kwam de man voor de tweede keer terug.

Camerabeelden en dna-sporen

Bij die woning was in tussentijd een camera geplaatst. De man stond volgens de officier van justitie herkenbaar op beeld. Ook waren er beeldopnamen van het pinnen met de gestolen pasjes en van camera's die bij andere woningen hingen, waar werd ingebroken. In diverse woningen liet de inbreker vingerafdrukken en dna-sporen achter.

Klussende vriend

Het Openbaar Ministerie verwijt de inbreker ook een diefstal van een auto. De sleutel maakte hij bij een inbraak buit. De man herinnert zich weinig door de drugs die hij gebruikte, zei hij tegen de rechter. Hij ontkende grotendeels. Hij werd begin november aangehouden met gestolen gereedschap in zijn hand. Die had hij geleend van een klussende vriend, zei hij.

Trekt zijn eigen plan

De man heeft een ellenlang strafblad. Behandeltrajecten, waaronder die voor veelplegers, hebben tot dusver geen resultaat gehad. "Hij trekt zijn eigen plan en wil de regie over zijn leven houden", zei de officier van justitie. De verdachte heeft volgens hem geen respect voor de goederen en veiligheid van met name kwetsbare mensen.
Uitspraak over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl