Vader aangehouden in zaak Ruinerwold

De politie heeft een nieuwe aanhouding verricht in de zaak rond het gezin dat jarenlang geïsoleerd leefde in een boerderij in Ruinerwold. Het gaat om de vader van het gezin, dat verder bestond uit vier meiden en twee jongens.
De 67-jarige man uit Ruinerwold werd maandag met zijn gezin aangetroffen in een woning aan de Buitenhuizerweg. De oudste zoon van 25 jaar meldde zich bij een café in Ruinerwold, om een einde te maken aan de leefomstandigheden waarin ze al jaren zaten.

De man, Gerrit Jan van D., wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling door ondermeer het niet toelaten van medische zorg, en witwassen.

Niet vrijwillig in boerderij
"Wij hebben redenen om aan te nemen dat de zes betrokkenen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven", meldt de politie. "Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden."

Volgens politiewoordvoerder Evelien Aangeenbrug zaten de kinderen niet altijd opgesloten in een ruimte. Ze hadden in en om de boerderij wel bewegingsruimte, maar het erf konden ze niet af. Zodra 'vreemdelingen' de boerderij naderden, trokken ze zich terug in een afgesloten ruimte die verborgen was voor de buitenwereld. De boerderij was beveiligd met bewegingsmelders en camera's.

Eerder werd de huurder van het pand opgepakt, de 58-jarige Oostenrijker Josef B. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat hij twee weken langer vast blijft zitten. Ook hij wordt verdacht van vrijheidsberoving, het toebrengen van schade aan de gezondheid en inmiddels ook van witwassen.

Fors bedrag aan contanten
Eerder vandaag meldde RTV Drenthe al dat er een groot bedrag aan contanten in de boerderij aanwezig was. De politie heeft dit vanavond bevestigd. Woordvoerder Evelien Aangeenbrug wil niet zeggen hoeveel geld, maar het zou gaan om bijna een ton. Hoe ze aan dit geld kwamen maakt onderdeel uit van het onderzoek. Aanvankelijk was door betrokkenen aangegeven dat dit afkomstig zou zijn van donaties van de sekte waarbij ze hoorden, maar aan die herkomst wordt nu ernstig getwijfeld.Dossier Gezin Ruinerwold
Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waarvan de vader  volgeling zou zijn geweest, of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.
Deel dit artikel: