Djammen: Gimme Shelter, de bekendste Rolling Stone-coverband van heel Drenthe

Gimme Shelter
Gimme Shelter in de studio bij Djammen © RTV Drenthe / Fred van Os
Er zijn weinig dorpen in het Noorden (en daarbuiten) waar Gimme Shelter niet gespeeld heeft. De populaire Rolling Stone-coverband met frontman en Mick Jager-imitator Robert van der Lippe gooit al veertig jaar hoge ogen bij het publiek. Naast een Stone-repertoire van 160 nummers, schrijven ze soms voor de lol ook eigen liedjes.
Vandaag spelen Gimme Shelter and Friends drie liedjes. Twee eigen nummers en één Stone-cover. Met op gitaar Olf Meijering, op bas en toetsen Remko Wind en op drum Jorris Klaassen. "Met de jaren is de bandsamenstelling nogal veranderd", vertelt Robert. "Als we allemaal zouden komen opdraven, dan zouden we met zestig man op het podium staan." Heel gek is dat niet, want de band is veertig jaar geleden opgericht. Nog voor Robert als zanger actief werd. Oud Skik-gitarist Marco Geerdink stond samen met Theo Djanovic aan de wieg van Gimme Shelter. "Ik ben tien jaar later als Haagse asielzoeker in Drenthe terechtgekomen en ik ben bij hun aangeschoven en nooit meer weggegaan", legt Robert uit.

Mondag Night Music Club

Ook staan Robert van der Lippe en Gimme Shelter te boek als bedenkers van de befaamde Monday Night Music Club-sessies in Emmen, waar honderden muzikanten aanschoven om met elkaar te jammen. Het podium bood Gimme Shelter de mogelijkheid om naast het Stones-repertoire ook eens wat eigen liedjes te proberen voor een bescheiden publiek.
"Je moet als muzikant natuurlijk ook een beetje aan het werk blijven", legt de zanger uit. Zo speelt de band soms ook gelegenheidsliedjes. Bijvoorbeeld het door James Hunter geschreven Jacqueline. Robert leende de melodie en schreef er een Nederlandse tekst op, speciaal voor de die dag jarige Jaquelien. "Jacqelien was zestig geworden", vertelt hij. "Wie krijgt nou zijn eigen liedje? Vanavond hebben we ook een feestje. Daar spelen we voor André en André krijgt ook zijn eigen liedje. Arriba arriba, André André. En dan moet daar nog wat gekkigheid omheen."
Gimme Shelter bestaat dit jaar dus op de kop af veertig jaar en dat moet gevierd. "Er zit uiteraard wel wat in de pen, want dit ga je niet zomaar aan je voorbij laten gaan", meent Robert. Wat er precies gebeuren gaat is nog gehuld in mysterie, maar dat de eerste optredens er al weer aan zitten te komen is duidelijk. "Vanaf februari gaan we weer het hele land door en we beginnen in Coevorden, my home town."
Gimme Shelter staat daar te spelen in café De Oale Jan op zaterdag 11 februari. "We houden jullie allemaal op de hoogte en jullie zijn ook allemaal uitgenodigd als we ons jubileum gaan spelen", beloofd de enthousiaste frontman.
Nieuwsgierig naar Gimme Shelter? Klik hier om de rest van de nummers te bekijken en klik hier om de hele uitzending terug te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl