Prinses Beatrix 85 jaar geworden: wanneer bezocht ze Drenthe?

Prinses Beatrix bij haar laatste bezoek aan Drenthe
Prinses Beatrix bij haar laatste bezoek aan Drenthe © ANP
Prinses Beatrix is vandaag 85 jaar geworden. In haar periode als koningin kwam Beatrix geregeld in Drenthe. Haar tweede Koninginnedag werd gevierd in Zuidlaren in 1982.
Vanaf 1980 kwam ze regelmatig onze provincie. Zo bracht ze in 1983 een werkbezoek aan Assen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In september 1984 deed ze Zuidwest-Drenthe aan voor een streekbezoek. In 1985 bezocht ze het Biochron in het Noorderdierenpark in Emmen.

Overstroming

In augustus van 1989 bezocht Beatrix Noord- en Midden-Drenthe. In 1996 opende de koningin de Kunstroute Drenthe. Ook museum De Buitenplaats werd door Beatrix geopend in 1996. In 1997 bracht ze een bezoek aan Zuidoost-Drenthe.
In 1998 komt ze opnieuw naar Drenthe, maar de aanleiding daartoe is minder mooi. Ze bezoekt het overstroomde gedeelte van Drenthe in Meppel en Beilen.

Shakespeare

Nadat ze in 1982 voor het eerst Drenthe aandeed voor Koninginnedag komt ze in 2002 opnieuw naar onze provincie. Hoogeveen en Meppel verwelkomden toen de koninklijke familie. In 2005 bezocht ze Diever voor een Shakespeare-voorstelling, iets wat ze in 2021 nog eens herhaalde.
In 2009 opent Beatrix in Coevorden het beeldenproject Dorpsgezichten. En in 2010 kwam ze nog een keer terug naar Drenthe, om in Borger bij de de grootste radiotelescoop ter wereld langs te gaan. De laatste keer dat Beatrix onze provincie bezocht was in 2021, toen werd de gerestaureerde molen De Vlijt in gemeente De Wolden weer in gebruik genomen.
Bekijk hier enkele bezoeken van Beatrix aan onze provincie:
Prinses Beatrix 85 jaar geworden: wanneer bezocht ze Drenthe?

Geschiedenis

De prinses viert vandaag haar verjaardag zonder haar oudste zoon, koning Willem-Alexander en schoondochter, koningin Máxima en prinses Amalia. Zij zijn op werkbezoek op de Caribische eilanden. Beatrix was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 koningin van Nederland.
De 85-jarige prinses werd op 31 januari 1938 geboren op Paleis Soestdijk in Baarn als oudste kind van koningin Juliana en prins Bernhard. Op 10 maart 1966 trouwde Beatrix met Claus von Amsberg en samen kregen zij drie zoons: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. In 2002 overleed haar man Claus. Elf jaar later overleed ook haar zoon Friso als gevolg van een ski-ongeluk.

Kasteel Drakensteyn

Tegenwoordig woont prinses Beatrix op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Ze treedt nog af en toe in de openbaarheid als Prinses van Oranje-Nassau, maar niet heel vaak meer. Halverwege januari was ze nog bij de uitvaart van de Griekse koning Constantijn en bij de traditionele nieuwjaarsontvangsten van het koningspaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl