Grote brand bij bedrijf in Roden onder controle, nablussen 'gaat nog even duren'

De uitslaande brand die vanmiddag uitbrak bij een bedrijf aan de Energieweg in Roden, is onder controle. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). "Er is geen gevaar meer voor uitbreiding."
De brand werd rond tien voor drie ontdekt. Hoe die kon ontstaan, is nog onduidelijk. Het zou gebeurd zijn bij een tentverhuurbedrijf in het gebouw.
Meerdere brandweereenheden uit Noord-Nederland arriveerden om het vuur te blussen. "Het gaat om een groot pand van 120 bij 45 meter, met veel panden eromheen. Omdat je niet weet wat er is opgeslagen moet je het zekere voor het onzekere nemen en de brand met groot materieel bestrijden", aldus de VRD.
Het nablussen gaat nog een tijdje duren, meldt het ANP. Door alle verschillende materialen die vlam vatten is het moeilijk in te schatten hoe lang de brandweer daar nog mee bezig is.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Ondanks het bluswerk kon de brandweer niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar enkele naastgelegen panden. Hoeveel andere bedrijven zijn getroffen, is niet bekend. Inmiddels is er dus geen sprake meer van uitbreidingsgevaar.
"Het is moeilijk te zeggen wanneer de brand uit is. Het ene materiaal brandt langer dan de andere", meldt de woordvoerder. De rookoverlast zal voorlopig nog aanhouden.
De woordvoerder van de VRD over de brand:
Grote brand bij bedrijf in Roden onder controle: 'Geen uitbreidingsgevaar meer'

'Lucht is pikzwart'

Aan omwonenden van de brand is een NL-Alert verstuurd waarin wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. De Ceintuurbaan Noord, die dwars door het noorden van Roden loopt tot aan de Oosteinde (N373), is voorlopig dicht. Na het uitbreken van de brand zijn de naastgelegen panden ontruimd. Dat gebeurde voordat de brand oversloeg.
Volgens een omwonende, die ongeveer een kilometer verderop woont, is de geur van de brand goed te ruiken. "De lucht is hier pikzwart. Het leek alsof er een gigantische regenbui aankwam, dus we hebben voor de zekerheid de paarden in de stal gezet. Toen we de brandgeur roken, hebben we besloten om alle ramen en deuren te sluiten vanwege de stank."
Grote uitslaande brand bij bedrijf in Roden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl