Verdubbeling N34 tussen Emmen en De Punt te duur door inflatie

Rotonde Gieten
Rotonde Gieten © Fred van Os/RTV Drenthe
De provincie Drenthe zet een streep door de plannen om de N34 gedeeltelijk te verdubbelen tussen Emmen en De Punt. Door stijgende bouwprijzen kan de provincie nog maar de helft van het oorspronkelijke verdubbelingsplan uitvoeren.
Oorspronkelijk wilde de provincie de beschikbare 90 miljoen euro gebruiken om in totaal twaalf kilometer van de N34 verdubbelen, maar door de inflatie kan nu nog maar zes kilometer verdubbeld worden. Als er al extra rijbanen komen, dan zal dat gebeuren tussen de afslagen naar Annen en Gasselte.

Verdubbelen nog niet zeker

Wel wil de provincie nog steeds dat er een fly-over komt om het verkeersplein Gieten veiliger te maken. Daarbij richt de provincie zich op twee varianten: eentje over het verkeersplein en eentje verder richting het westen. Verdubbelen van de N34 wordt voor beide scenario's onderzocht, maar het zou ook kunnen dat er helemaal geen verdubbeling komt.
Het besluit om de plannen te focussen rondom Gieten is volgens gedeputeerde Nelleke Vedelaar (PvdA) logisch, omdat op die plaats de meeste knelpunten zitten. Vedelaar: "Daar gebeuren de meeste kop-staartbotsingen van de N34 en er komt erg veel verkeer samen. Ook veroorzaken de bussen die naar de hub gaan opstoppingen."
Verdubbeling N34
De focus van de provincie ligt nu op het verkeersplein bij Gieten © Provincie Drenthe

40 miljoen euro duurder

Extra geld uittrekken om de plannen toch zoals gepland uit te voren, zou volgens gedeputeerde Vedelaar minimaal 40 miljoen euro extra kosten. Dat is op dit moment niet realistisch. Bovendien moeten Provinciale Staten daar toestemming voor geven, wat waarschijnlijk vertraging oplevert.
Zo kort op de Provinciale Statenverkiezingen (op 15 maart, red.) wil de gedeputeerde zich daar niet meer aan wagen. Vedelaar: "Het is aan een nieuw college of het op zoek wil naar meer geld. Voor nu willen we helderheid geven aan alle betrokkenen en toewerken naar een realistische uitvoering."

Discussie

De plannen voor de verdubbeling van de N34 leiden tot veel discussie. Voorstanders zijn blij dat de provincie de weg veiliger wil maken, omdat er ernstige verkeersongelukken gebeuren. Natuurorganisaties zijn kritischer, omdat de weg dwars door kwetsbare natuurgebieden loopt.
Provinciebestuurder Nelleke Vedelaar over de verdubbeling van de N34

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.