9,5 miljoen voor ontwikkeling bedrijventerrein Holwert-Midden in Coevorden

Wensbeeld voor bedrijventerrein Holwert-Midden in Coevorden
Wensbeeld voor bedrijventerrein Holwert-Midden in Coevorden © Gemeente Coevorden
Van een verloederd industrieterrein, naar een bruisend stedelijk gebied waar gewinkeld, gewoond en geleerd kan worden. Dat is het wensbeeld van gemeente Coevorden voor het industrieterrein Holwert-Midden, dat tegen het historische centrum van de stad aan ligt.
"Holwert-Midden ziet er niet uit, al jaren niet, de ontwikkeling in dit gebied is nodig en dat kan met dit voorstel", zegt raadslid Irma Talens van de VVD. "Alleen een nieuwe school plaatsen in het gebied is niet voldoende. Vroeg of laat moet het aangepakt worden, dus kunnen we het beter meteen doen".
Om het wensbeeld een stap dichterbij te brengen maakt de gemeente 9,5 miljoen euro vrij, dat te verdelen is over drie grote uitgaven, meldt ZO!34.

Nieuwe middelbare school

De eerste stap is de aanbouw van de nieuwe middelbare school De Nieuwe Veste. In december 2021 tekende de gemeenteraad akkoord voor het plan en in 2025 moet de nieuwe school er staan.
Er is 4,36 miljoen euro nodig voor de aankoop van de panden, sloop en bodemsanering voordat het nieuwe pand van de Nieuwe Veste gebouwd kan worden.

Woningbouw

Met de bouw van De Nieuwe Veste krijgt het industriegebied een stedelijke bestemming. Hierdoor kunnen er in een later stadium huizen op Holwert-Midden worden gebouwd. Er zal zelfs ruimte zijn voor een groene zone met bomen en een singelpark.
Voor de percelen die van belang zijn voor de beoogde gebiedsontwikkeling wil de gemeente alvast grond opkopen, panden slopen en moet ook daar de bodem gesaneerd worden. Daarvoor is het tweede deel van het bedrag voor bestemd, 3,5 miljoen euro.
Het gaat om grond van grondeigenaren van een perceel waarop de Wet Voorkeursrecht Gemeente (WVG) is gevestigd. Dat is grond op Holwert-Midden waarbij de gemeente het eerste recht heeft op koop van een perceel.

'Grond van de buurman'

Dan is er nog grond op Holwert-Midden die niet valt binnen de WVG en waar de gemeente dus niet het eerste kooprecht heeft. Maar de grond is wel van strategisch belang voor het verdere wensbeeld van Holwert-Midden. Enkele grondeigenaren zijn naar de gemeente gestapt voor verkoop. De gemeente heeft 1,7 miljoen uitgetrokken voor koop van deze stukken grond.
Volgens wethouder Jeroen Huizing is dat "grond van de buurman waar je maar één keer de kans voor krijgt." Bovendien is er een vergunning op die grond waar zwaardere industrie mag plaatsvinden dan nu het geval is.
"Het zou niet handig zijn om vlakbij nieuwe huizen en een nieuwe school zwaardere industrie toe te staan", stelt de wethouder. Dit zou kunnen gebeuren als de grond verkocht zou worden aan een bedrijf die dat zou willen. "En dat moeten we niet willen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl