Boswachter Echtenerzand na tweede dode schaap: 'de maat is vol'

In een maand tijd zijn er twee dode schapen aangetroffen op het Echtenerzand. De dieren zijn het slachtoffer van loslopende honden, terwijl aanlijnen verplicht is. 'De maat is vol', zegt boswachter Hans Kruk van Staatsbosbeheer. Er wordt nu strenger gecontroleerd op het aanlijnen van honden.
"Honden moeten hier echt aan de lijn omdat het schapen kost", zegt Kruk. Op bordjes staat aangegeven dat honden op het Echtenerzand niet los mogen lopen. Dat mag alleen in de twee losloopgebieden van de boswachterij. Niet alle baasjes houden zich eraan. Er heeft zich na de incidenten ook geen baasje gemeld. Kruk: "En het is geen wolf geweest, dat hebben we laten checken door een wolvendeskundige."

Verscherpt toezicht
"Ik baal er erg van, en de eigenaar van de schapen niet minder. De maat is vol. We starten daarom met verscherpt toezicht", waarschuwt Kruk alvast. "Dat betekent dat we vanuit Staatsbosbeheer vaker gaan controleren, baasjes serieus aangesproken worden en wie zich echt niet aan de regels wil houden ontvangt een boete van rond de honderd euro." 

Mogelijk verbod voor alle honden
Maandag en dinsdag worden er bovendien nieuwe borden geplaatst die hondenbezitters nogmaals wijzen op het verplicht aanlijnen. Mocht dit allemaal niet baten, dan wordt vanaf volgend voorjaar het begrazingsgebied verboden terrein voor alle honden, dus ook voor aangelijnde honden.
Deel dit artikel: