Gemengde reacties op de halvering van de verdubbeling van de N34

Natuurorganisaties, omwonenden en politieke tegenstanders zijn blij: geen gedeeltelijke verdubbeling van de N34 tussen Emmen en De Punt. Alleen het verkeersknooppunt bij Gieten wordt aangepakt. Voorstanders willen dat de provincie geld bij het Rijk gaat vragen of gaat lenen om de weg toch wel te verdubbelen. En wel liefst helemaal in plaats van een paar stukken.
Tussen Coevorden en Emmen (aansluiting N391 Frieslandroute) is de N34 al verdubbeld. Het provinciebestuur onderzoekt tot nu toe een gedeeltelijke verdubbeling van de rest van de N34 tussen Emmen en de Punt op vier delen van de weg over een lengte van twaalf kilometer. Daarvoor is samen met de aanpak van het verkeersknooppunt Gieten 90 miljoen euro opzij gezet.
Maar door de inflatie is die 90 miljoen bij lange na niet meer genoeg. Dus stelt de provincie nu voor alleen verkeersknooppunt Gieten (rotonde N34 met kruising N33) aan te pakken. Natuurplatform Drentsche Aa die vanaf het begin van de plannenmakerij tegen verdubbeling strijdt is blij.
Natuurplatform Drentsche Aa blij dat verdubbeling gedeeltelijk van de baan is
D66: flinke déjà vu bij alleen Gieten aanpakken
Wel wil de provincie nog steeds dat er een fly-over komt om het verkeersplein Gieten veiliger te maken en de doorstroming van het verkeer op de N34 te verbeteren. Daarbij richt de provincie zich op twee varianten: een fly-over over het verkeersplein of een verder richting het westen.
Daarnaast wordt verdubbelen van de N34 een paar kilometer aan de noord en zuidkant van verkeersknooppunt Gieten onderzocht, maar het zou ook kunnen dat er helemaal geen verdubbeling komt vanwege geld of het ontbreken van een noodzaak als een fly-over goed werkt. D66-statenlid Henk Pragt kreeg een déjà vu toen hij van het jongste voorstel van de provincie hoorde.
Provincie wil nog steeds een fly-over
GroenLinks (hoewel in het college van de provincie), Partij voor de Dieren en de SP zijn tegenstander van verdubbeling. Slecht voor de natuur, meer stikstofuitstoot, meer overlast, noodzaak niet aangetoond. Het kwam de afgelopen jaren allemaal voorbij in discussies in Provinciale Staten.
De politieke tegenstanders zien meer in een totaal inhaalverbod, desnoods afgedwongen met fysieke maatregelen zoals obstakels in het midden van de weg of zelfs een middenberm met vangrail. En de snelheid mag van die partijen ook omlaag naar 80 kilometer per uur. Goed voor de natuur en bij ongelukken is de botssnelheid lager.
SP-fractievoorzitter is blij met het schrappen van verdubbeling van gedeelten van de weg.
Reactie van de politieke tegenstanders
Geen afstel, het Rijk vragen mee te betalen
"Geen uitstel en geen afstel van verdubbeling. We gaan gewoon op deze manier aan de slag met de eerste fase rond knooppunt Gieten en gaan geld zoeken voor de rest van de verdubbeling." VVD-fractievoorzitter Willemien Meeuwissen is vastberaden.
De VVD zit in het provinciebestuur en is voorstander van zelfs het verdubbelen van de hele weg. Ondanks dat het nieuwe voorstel een bittere - maar realistische - pil is ziet Meeuwissen mogelijkheden om het Rijk mee te laten betalen aan het project. 'Hoe dan?', vraag je je af. De N34 is een provinciale weg waarbij volgens onderzoeken tot 2040 er voor het verwerken van het toenemende verkeer geen verdubbeling nodig is.
'Geen uitstel en geen afstel van de verdubbeling'
Ga geld lenen
PVV-fractievoorzitter Nico Uppelschoten: "Je zag het financiële probleem van de enorm gestegen bouwkosten en inflatie al lang aan komen. Er had eerder aan de bel getrokken moeten worden, omdat 90 miljoen voor de gedeeltelijke verdubbeling niet meer voldoende zou zijn."
Ook de PVV is voorstander van het volledig verdubbelen van de N34. Waar de VVD het geld, behalve in de eigen provinciale begroting, ook bij het Rijk wil halen, denkt de PVV aan lenen. Lenen voor dit soort langjarige infrastructurele projecten is helemaal niet erg volgens PVV-fractievoorzitter Nico Uppelschoten.
PVV is voorstander van de N34-verdubbeling