GGD Drenthe start met nieuwe campagne HPV-vaccinaties aan jongeren

GGD Drenthe
De vlag van GGD Drenthe © ANP
De GGD Drenthe start vandaag in Assen met het prikken van jongeren tegen het HPV-virus. Naast Assen kunnen jongeren ook kiezen voor Hoogeveen, Meppel of Emmen. De vaccinaties bieden bescherming tegen zes soorten kanker.
Jongeren die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kunnen zich laten prikken. Het gaat om mannen die eerder niet zijn uitgenodigd en vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie. De Gezondheidsraad gaf eerder aan dat er veel gezondheidswinst te halen is voor deze groep.
Er zijn twee vaccinaties nodig om een goede bescherming te bieden, waar ongeveer 150 dagen tussen moet zitten. Dit is een eenmalige HPV-inhaalcampagne, waardoor alleen dit jaar de vaccinatie gratis is voor deze doelgroep.

HPV-virus

HPV staat voor humaan papillomavirus. De meeste mensen die het virus hebben merken er niets van, maar het is wel heel besmettelijk. Je kunt het virus krijgen door seksueel contact met iemand die besmet is. HPV wordt volgens de GGD bijvoorbeeld tijdens voorspel of vrijen overgedragen via de handen, huid en mond.
In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie beschermt onder meer tegen baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. Het virus komt voor bij zowel mannen als bij vrouwen.
De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. Vanaf begin 2023 ontvangen ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen HPV. Het gaat om zo'n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Ongeveer de helft van de vrouwen in de doelgroep is al op jongere leeftijd gevaccineerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.