Basisschoolleerlingen met gouden handjes krijgen extra praktijkles in Coevorden

Voor basisschoolleerlingen die extra uitgedaagd willen worden is er bijles of zijn er extra boeken, maar wat als een kind juist behoefte heeft aan minder theorie en meer praktijk? Drie basisscholen in Coevorden hebben de handen ineengeslagen voor het project Gouden Handjes.
Tijdens dit project gaan tien leerlingen uit groep 7 en 8 elke week een ochtend aan de slag met praktische lessen, zoals het uit elkaar halen van een computer of een dagje meelopen met de bakker.
In het technieklokaal van de Buitenvree ontbreken zo'n tien platen in het plafond. Die heeft leerkracht Christa Benjamins er vast uitgehaald voor de leerlingen van de Parkschool, de Buitenvree en de Wilhelminaschool. De leerlingen mogen er dan mee doen wat ze willen, zo lang het het plafond maar opvrolijkt. Met verf, metaal en andere materialen worden de mooiste creaties in elkaar geknutseld.

Zelfverzekerder

Het gaat om kinderen die moeite hebben om de veelal theoretische lesstof te volgen of langdurig in de klas te zitten. Voor hen is deze ochtend een uitkomst, denkt Benjamins. "We vinden het belangrijk dat ze leren door te doen. Het dient heel veel doelen: ze ontdekken hun talent en kunnen zich hier beter concentreren. Dat werkt sociaal-emotioneel ook beter en ze komen zelfverzekerder terug in hun klas, omdat ze zien dat ze mooie dingen kunnen doen."
De leerlingen zijn meer gemotiveerd, omdat ze onderwijs krijgen dat bij hen past.
Techniekcoördinator Christa Benjamins
Ruben is een van de leerlingen die liever met zijn handen werkt, dan dat hij met zijn neus in de boeken zit. Hij wil kok worden. "Tijdens een kookles hebben we al eens spaghetti gemaakt", vertelt hij enthousiast. Klasgenoot Fee maakt met blauwe verf en gouden spetters een sterrenhemel van haar plafondplaat. Ze vindt het fijn om creatief bezig te zijn. "Dat doen we normaal niet zo veel en we doen hier elke week iets anders."
Verschillende maatschappelijke thema's komen aan bod. Zo heeft de groep al een fiets uit elkaar gehaald en onderzocht hoe het vervoersmiddel werkt. De groep gaat ook weleens op bezoek bij bedrijven in de buurt. "We hebben bijvoorbeeld eens vakken gevuld bij de supermarkt of brood gebakken bij de bakkerij", aldus Benjamins.

Pilotklas

Onderwijsstichting Arcade, waar de drie scholen onder vallen, werkt voor dit project samen met de gemeente Coevorden en middelbare school De Nieuwe Veste. Dit schooljaar dient als proefperiode, om te kijken of het daarna ook nog toekomst heeft. Volgens de coördinator zijn de ontwikkelingen bij de leerlingen positief. "Ze zitten lekkerder in hun vel en dat nemen ze mee naar hun eigen klas."
Basisschoolleerlingen met gouden handjes krijgen extra praktijkles in Coevorden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl