Conflict Hanebijtershoek na 25 jaar opgelost: gemeente koopt grond van ondernemers

Na 25 jaar steggelen lijkt er een einde te zijn gekomen aan het conflict tussen de gemeente Aa en Hunze en twee ondernemers aan de Hanebijtershoek in Gieten. De gemeente koopt een stuk grond van beide ondernemers, waardoor zij verantwoordelijk wordt voor de ontsluitingsweg richting het centrum en een goede bereikbaarheid van de woningen aan deze weg gegarandeerd blijft.
In de afgelopen decennia is deze befaamde straat in Gieten meermaals in het nieuws gekomen. Marchel Smit is opticien aan de Hanebijtershoek en is een van de ondernemers op wiens grondgebied de weg lag. In 2012 blokkeerde hij de weg met betonblokken, omdat dit deel van de straat op zijn grondgebied lag.
De tekst gaat verder onder de foto

Toen de huizen aan de Hanebijtershoek zo'n 25 jaar geleden werden neergezet, zou de toenmalige aannemer in die tijd ook zorgen voor een fatsoenlijke weg voor de nieuwe bewoners richting de Stationsstraat in het centrum van Gieten. Dat heeft de aannemer echter nooit gedaan. Daarom gebruiken de omwonenden nog steeds het stuk weg dat over het grondgebied van Smit gaan.
De weg zou komen op de grond die sinds 2007 eigendom is van Aa en Hunze Makelaardij, maar een verplichting daartoe is niet meer terug te vinden in de eigendomsakte.
Openbare weg
Enkele jaren geleden heeft de Raad van State een gedeelte van de weg over het terrein van de opticien als openbaar bestempeld en mag iedereen er gebruik van maken. In een interview uit 2021 zei Smit als reactie hierop: "Ik blijf alleen wel verantwoordelijk voor de weg. Het onderhoud komt voor mijn rekening, ik betaal de aflossing en als iemand een ongeluk krijgt, dan ben ik daarvoor aansprakelijk."
Smit heeft daarom in het verleden al meerdere keren zijn stuk grond aan de gemeente aangeboden, zodat ze er een fatsoenlijke weg kunnen neerleggen. Maar volgens Smit "had de gemeente er niet meer dan 1 euro voor over."
De tekst gaat verder onder de foto

De kwestie rondom de Gieter straat is voor alle betrokken partijen hoog opgelopen sinds de bouw van de huizen. Daarom was er een mediator nodig om uiteindelijk tot een oplossing te komen. Nadat alle partijen om tafel hebben gezeten heeft de gemeente Aa en Hunze besloten om de gronden onder de ontsluitingsweg te kopen.
Conflict Hanebijtershoek na jaren opgelost