Noordenveld probeert ondernemers na grote brand Roden te helpen aan nieuw onderkomen

Zwartgeblakerde spullen, plassen bluswater en een sterke brandlucht. Het is een treurige aanblik aan de 2e Energieweg in Roden, waar gisteren een groot bedrijfspand afbrandde. In het gebouw zaten acht aaneengeschakelde bedrijven.
Van die bedrijven is vrijwel niets meer over. Maar de gedupeerde ondernemers zijn vastbesloten om hun bedrijf elders voort te zetten. Waar is alleen nog de vraag. "Het is moeilijk om aan ruimte te komen", verzucht ijzerhandelaar Hans Wever. "Vooral in deze omgeving. Het is nog even aanzien hoe dat gaat lopen."
Zijn collega-ondernemer Jaap de Graaf sluit zich daar bij aan. "Wij zijn vakidioten. Ik doe dit werk al veertig jaar en heb dus de ambitie om door te gaan. Het voelt nog heel onwerkelijk. Ik moest nog van alles doen, maar nu kan ik niks meer. We zien het wel, eerst maar eens op zoek naar een ander pand." De vloerenspecialist is inmiddels al in gesprek met iemand over een tijdelijke locatie.
Hans Wever brand Roden loods
Hans Wever in zijn afgebrande loods © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Gemeente probeert te helpen

De zoektocht naar een nieuwe plek kan nog weleens lastig worden. De gemeente Noordenveld probeert waar mogelijk bij te springen. "We hebben onze hulp aangeboden. We gaan kijken wat er mogelijk is, zodat men snel kan opstarten", zegt burgemeester Klaas Smid.
Smid heeft inmiddels gesproken met belangenverenigingen Ondernemerscontact Noordenveld (OCN). "OCN gaat ook communiceren met andere bedrijven om te kijken wie ruimte heeft", legt de burgemeester uit. "En intern gaan we ook kijken of we plekken kunnen aanbieden. Dat zal moeilijk worden, maar als we iets kunnen betekenen zullen we dat zeker doen."
Roden likt de wonden na hevige brand op industrieterrein.

'Veel impact als je alles kwijt bent'

Burgemeester Smid sprak vandaag in Roden met de getroffen ondernemers. "Het is enorm triest voor hen. Het heeft veel impact als je alles kwijt bent. En als je dit dan allemaal van dichtbij ziet, maakt dat nog extra indruk."
Bij De Graaf is de verzekeraar inmiddels al langs geweest. Wever krijgt later nog bezoek. "De ondernemer bij wie de brand ontstond, heeft dit ook niet gewild. Dat moeten we niet vergeten", zegt Wever duidelijk. "Hij voelt zich heel schuldig en zit er ook mee. Maar je moet hem van de verzekering wel aansprakelijk stellen, anders wordt er niets betaald." Wever denkt dat de schade bij hem oploopt tot zeker 100.000 euro.
Afgebrande bus van kringloopwinkel Leek
Marcella Erenstein van kringloopwinkel Robin Hood in Leek is ook een van de gedupeerden. Haar bus stond sinds zondagavond ter reparatie bij een van de bedrijven in het afgebrande gebouw. De bus is volledig afgebrand. "Onze kringloopwinkel is pas sinds een week of tien open. We zijn ook afhankelijk van onze bus, om spullen op te halen en te bezorgen", zegt ze.
Erenstein heeft nog geen idee hoe het nu verder moet. "Zo staat er een kast in ons magazijn, die bezorgd moet worden. Dat duurde al wat langer, omdat onze bus kapot ging. Helaas moet deze mevrouw nog wat langer wachten. Ik hoop op haar begrip. Hulp is welkom, we moeten nog bedenken wat de beste oplossing is."

Grote brand halverwege de middag

De brand in het vijfduizend vierkante meter grote gebouw brak gisteren halverwege de middag uit. De vlammen sloegen in korte tijd snel om zich heen. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe had het industriegebouw relatief dunne tussenwanden. Ook zat er veel kunststof in en lag er het nodige brandbare materiaal. "Een brand in het ene bedrijf leidt al heel snel tot een brand in een ander bedrijf", zei Gerrit-Jan Ruesink daar namens de brandweer over..
Het sein brand meester werd gisteravond rond 18.30 uur gegeven. Bij de brand raakte niemand gewond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.