Opa Andries Drenth 100 jaar: 'Het is nog gebeurd ook!'

Het is niet te missen: opa Andries Drenth heeft de 100 jaar bereikt
Het is niet te missen: opa Andries Drenth heeft de 100 jaar bereikt © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Wie deze week over de Runde door Emmer-Compascuum rijdt, weet het: opa Andries Drenth is 100 jaar geworden. Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben namelijk twee spandoeken gemaakt voor hun (overgroot)vader, die nog altijd fit en zelfstandig in zijn eigen woning vertoeft.
Afgelopen weekend werd het feest uitgebreid met familie gevierd en deze week kwam burgemeester Eric van Oosterhout op verjaardagsvisite. Daar wist Drenth wel raad mee. Van Oosterhout kwam er haast niet aan te pas toen de kwieke bejaarde eenmaal op de praatstoel zat. "Hij is een goede prater", geeft de burgemeester van Emmen toe. "Gelukkig maar, want dat betekent dat hij nog heel gezond is."

Geen geheim

De 100-jarige bood de burgemeester ook nog een borreltje aan. "Maar dat hoefde hij niet, want Van Oosterhout moest nog werken", zegt Drenth. 's Ochtends en 's middags drinkt de jarige vaak een klein glaasje jenever. Waar menig andere hoogbejaarde dat als de truc van het oud worden noemt, geldt dat voor Drenth niet. Hij heeft geen geheim voor het bereiken van zo'n hoge leeftijd: "Dat komt zomaar op."
"De kinderen begonnen met de jaren al te zeggen: 'Pa, je wordt honderd jaar.' Uiteindelijk begin je erin te geloven en dan is het nog gebeurd ook", lacht de oudste Compascumer.
"Ik praat graag met iedereen. Het liefst met een grapje. Ik heb liever dat ze lachen, dan dat ze huilen."
Andries Drenth
Alle aandacht rondom zijn verjaardag vindt Drenth prachtig. Hij laat het allemaal maar gebeuren. "Ik heb tegen iedereen gezegd: kijk maar wat je ermee doet. 's Ochtends vroeg toen ik wakker werd, hoorde ik al geluiden in de tuin. Toen ik vanachter het gordijn keek, zag ik het spandoek al, maar ik heb gedaan alsof ik het niet wist", grijnst Drenth.
Hij loopt voor zijn leeftijd nog best soepel achter de rollator en het praatjes maken gaat hem ook nog uitstekend af.
Bekijk hieronder de video met Opa Andries Drenth:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.