Gemeentepersoneel Emmen staakt volgende week

gemeentehuis Emmen
Het gemeentehuis van Emmen © RTV Drenthe / Ilona van Veen
Personeel van gemeenten staakt volgende week in meerdere steden. Vakbond FNV kondigt nu ook acties aan in Emmen, Den Haag, de Betuwe en de Drechtsteden.
Momenteel wordt actiegevoerd bij de stadsreiniging in Utrecht. Deze week wordt in die stad geen vuilnis opgehaald. Eerder waren er al werkonderbrekingen in Amsterdam en Almere.
Op 9 februari zijn er werkonderbrekingen bij de medewerkers van de buitendienst in onder meer Emmen. Hier zal het voornamelijk gaan om personeel die het onderhoud doet aan het groen zoals parken, plantsoenen, bomen en bermen.

Petitie

"De actievonk slaat vandaag ook over naar het noorden, waar binnenkort nog meer acties gaan volgen. Tijdens deze bijeenkomst zal er tevens een petitie aan het college van B&W worden aangeboden", laat FNV Overheid-bestuurder Erik Gerritsen weten.
De sector waarvoor de cao voor gemeenteambtenaren geldt, telt ruim 187.000 werknemers. De FNV stelde in november een ultimatum nadat het cao-overleg met de werkgevers, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, op niets was uitgelopen.
Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. De FNV wil een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl