Stadsboerderij Emmer Rensenpark in zwaar weer

De stadsboerderij
De stadsboerderij © RTV Drenthe / Rien Kort
Bij Akka's stadsboerderij in het Rensenpark in Emmen zijn de inkomsten sinds de corona-uitbraak gedaald. Daardoor heeft de boerderij het moeilijk. Toch gaat het vooralsnog niet sluiten, laat woordvoerder Edwin Knol weten. Hij reageert daarmee op geruchten op social media dat de stadsboerderij de deur in het slot zou gooien.
De locatie, voormalige kinderboerderij van het toenmalige dierenpark (niet te verwarren met stadsboerderij 't Nije Hoff bij Bargeres) wordt sinds 2018 gerund door stichting Akka's Ganzenparadijs in Dalen. De stichting gebruikt de plek onder meer voor de opvang van oude of uit de bio-industrie geredde dieren.
In de afgelopen dagen verschenen er op Facebook diverse berichten met vragen en opmerkingen over de boerderij. De huur kan niet langer betaald worden en sluiting lijkt daarom nabij. Indianenverhalen, aldus Knol. Conclusies die mensen voor hun eigen rekening moeten nemen.

Inflatie

Want van sluiten wil de stichting niets weten. Maar het valt niet te ontkennen dat de boerderij het momenteel financieel zwaar heeft, geeft Knol toe. Maandelijks liggen de kosten rond de 3.000 euro, wat nodig is voor onder meer de huur, voer, bodembedekking en dierenartskosten. "Door inflatie en de oorlog in Oekraïne zijn de kosten ook nog eens enorm gestegen."
Akka's Stadsboerderij
Akka's Stadsboerderij © RTV Drenthe / Rien Kort
Voorheen was de donatiepot altijd gevuld, maar sinds de coronacrisis is dat behoorlijk gedaald. Bovendien heeft de stichting ook nog een opvanglocatie in Dalen (Akka's Ganzenparadijs), waarvoor de kosten ook in een vergelijkbare stijgende lijn laten zitten. Om financieel meer lucht te krijgen, is er een begin gemaakt met het herplaatsen van diverse dieren. De vogels zijn inmiddels naar een andere plek verhuisd en ook voor de cavia's wordt uitgekeken naar een nieuwe locatie.

Warm hart

De stichting gaat verder in gesprek met de pandeigenaar, in dit geval de gemeente. De stichting wil kijken wat er mogelijk is qua huuraanpassingen. "We vragen ook naar de subsidiemogelijkheden, want daar is momenteel geen sprake van."
In het verleden is ook met succes bij wijk- en buurtverenigingen aangeklopt voor steun. "Ik weet zeker dat de inwoners van Emmen ons nog altijd een warm hart toedragen", vertelt Knol.

De Hooimijt

Het is niet voor het eerst dat de boerderij in het Rensenpark in de financiële problemen terecht is gekomen. In 2017 trok de toenmalige beheerder, zorggroep De Hooimijt, ook al aan de bel bij de gemeente. Vooral dierenartskosten en personeelslasten waren toen een grote kostenpost. Alleen forse steun van gemeente of andere partijen konden het tij keren.
Het daaropvolgende jaar nam de huidige stichting de boerderij over.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl